◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Conducerea UZPR la filiala „Ștefan Naciu” din Reșița

Vineri 7 februarie 2020, sub semnul unității și identității, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), filiala ,,Ștefan Naciu” Caraș-Severin, a organizat o nouă întâlnire, în municipiul Reșița, cu conducerea centrală a Uniunii. Au participat președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, purtătorul de cuvânt al Uniunii, Miron Manega, Firiță Carp, membru în juriul de onoare al UZPR și Dorina Sgaverdia, președintele filialei UZPR amintite, alături de membri ai filialei.

În deschiderea evenimentului, Dorina Sgaverdia a afirmat că organizația își propune să creeze o comunitate cât mai reprezentativă, la nivel local și central, a jurnaliștilor și să sporească numărul  evenimentelor organizate sub egida UZPR.

Principalele subiecte ale întâlnirii s-au polarizat în jurul unuia dintre evenimentele care poartă marca UZPR, „Eminescu-ziaristul”, precum și la unele aspecte organizatorice. Amintim că la Reșița, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, a avut loc un eveniment sub genericul „Eminescu-ziaristul”, susținut de profesorul universitar și publicistul Adrian Dinu Rachieru, Mihai Eminescu fiind nu numai ,,omul deplin al culturii române”, cum spunea Constantin Noica, ci și un reperul fundamental al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. În acest context, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a relatat odiseea încercărilor de a impune, la nivel legislativ, în Parlamentul României, data de 28 iunie ca Zi canonică a Ziaristului Român, 28 iunie 1883 fiind ziua în care Mihai Eminescu a fost scos cu forța din presă și băgat în cămașa de forță, fiind declarat oficial nebun.

În continuare, Miron Manega a reliefat uriașa dimensiune spirituală și universalitatea lui Mihai Eminescu, menționând câteva aspecte mai puțin cunoscute despre poetul nostru național, printre care și contribuția sa majoră la apariția și dezvoltarea sociologiei ca știință. Eminescu a fost, printre altele, cel care a introdus în sociologie conceptul de „patologie socială”, cu 14 ani înaintea lui Émile Durkheim, fondatorul școlii franceze de sociologie (căruia i se atribuie, în mod eronat, paternitatea acestui concept).

La rândul lui, Firiță Carp a mărturisit că a fost frapat de lipsa totală de interes a lui Mihai Eminescu pentru latura materială a vieții, trăind modest și fără pretenții, adesea răbdând de foame. Această austeritate existențială a lui Mihai Eminescu nu i-a umbrit însă bucuria de a scrie, după moartea marelui poet fiind descoperit un cufăr cu aproximativ 16.000 de manuscrise, care puteau fi cuprinse în sute de volume.

Alte subiecte ale întâlnirii au fost aspectele organizatorice, Doru Dinu Glăvan afirmând că Uniunea are o ascensiune vizibilă, numărul filialelor UZPR fiind în creștere atât în țară, cât și peste hotare. El a subliniat totodată importanța organizării de evenimente, prin care breasla jurnaliștilor să fie remarcată și să devină, astfel, mai puternică. Președintele UZPR a evocat recenta întâlnire cu jurnaliștii români din Pancevo, Serbia, unde s-a constituit o nouă filială. Întâlnirea a avut loc la Casa de Presă și Editură Libertatea, unde a fost prezent și consulul general al României în Voivodina, Gheorghe Dinu, precum și în alte personalități din regiune. În perioada următoare vor fi efectuate deplasări și în Republica Moldova.

În cadrul întâlnirii de la Reșița, conducerea UZPR i-a acordat lui Jenică Munteanu, decanul de vârstă al presei din județul Caraș-Severin, distincția Credință și Loialitate, pentru devoțiunea, perseverența, străduința și puterea de a sluji actul jurnalistic și publicistic de-a lungul unei bogate cariere.

Cei prezenți au avut ocazia să asculte imnul UZPR, pe versuri compuse de Miron Manega, un cântec din care transpare chintesența jurnalistului: „Ție ți-a fost dat / Și ți-a fost lăsat / Să fii mărturia / Clipei – veșnicia / Ia-ți zălog doar conștiința ta”, iar refrenul subliniază un adevăr ,,dureros de dulce”- ,,Nu te amăgi / Cât ești printre vii, / Că vei fi bogat / Prin ce-ai consemnat, / Istoria este plata ta”.

Roxana Topală

Foto: Victor Nafiru

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *