◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

The Daily Telegraph, aproape de decizia de preluare de către viceprim-ministrul Emiratelor Arabe Unite

Guvernul Marii Britanii a intervenit în procesul de transferare a proprietății The Daily Telegraph și The Sunday Telegraph, din cauza temerilor că ziarele ar putea intra sub controlul unui stat străin autocratic. Oferta este finanțată în mare parte de șeicul Mansour bin Zayed bin Sultan al-Nahyan, proprietar al clubului de fotbal Manchester City și vicepreședinte și viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (EAU), potrivit BBC.

Ofertantul a declarat că jurnaliştilor li se va acorda libertate editorială totală.

Jeff  Zucker, fost director CNN, care conduce oferta, a declarat că angajamentele sunt susținute de acorduri obligatorii din punct de vedere juridic și că un comitet editorial independent va proteja și mai mult independența editorială a The Daily Telegraph.

Mai mult, în ciuda faptului că au furnizat 75% din bani, Emiratele Arabe Unite ar urma să rămână un „investitor pasiv”, fără nicio influență asupra deciziilor editoriale, a mai menționat Zucker.

Dar zgomotul din jurul acestei tranzacții a învolburat apele inclusiv în Parlamentul britanic, unde se consideră că ziarele ar putea cădea sub controlul unui stat străin autoritar.

The Telegraph, Daily și Sunday, precum și revista Spectator au fost scoase la vânzare anul trecut, când au fost confiscate de Lloyds Banking Group de la proprietarii lor, familia Barclay, care nu a reușit să ramburseze un împrumut de peste 1 miliard de lire sterline. Lloyds a început un proces de licitație, dar, în ultimul moment, familia Barclay și-a plătit datoria cu bani… împrumutați de șeicul Mansour bin Zayed al-Nahyan. În schimb, familia Barclay a fost de acord să transfere proprietatea asupra The Telegraph și Spectator către Redbird IMI, un joint venture între firma americană RedBird Capital și International Media Investments (IMI) din Abu Dhabi, administrată de Zucker.

Guvernul Marii Britanii a intervenit prin emiterea unui Aviz de intervenție în interes public.

The Telegraph are o influență semnificativă în Marea Britanie, în special în rândul alegătorilor conservatori și al politicienilor. Veteranul parlamentar conservator David Davis a spus că „EAU este un regim autoritar cu un istoric destul de sumbru în domeniul drepturilor omului, iar liderii săi nu sunt potriviți să prezideze presa noastră”.

Transferul controlului este departe de a fi sigur și întregul proces s-ar putea prelungi cu ușurință timp de mai multe luni, deoarece guvernul poate sesiza, de asemenea, chestiunea către Autoritatea pentru Concurență și Piețe, care ar putea lăsa dreptul de proprietate nedecis în timpul unei perioade critice, cea a campaniei electorale. Pe de altă parte, statele din Golf sunt investitori foarte importanți în Marea Britanie, cei din EAU investind miliarde în porturi, proiecte de locuințe, parcuri eoliene și parcuri științifice. Guvernul conservator riscă potențial să ofenseze prietenii adânci în buzunare dacă trage o linie la ziarele sale preferate.

O decizie preliminară este așteptată în luna februarie. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *