◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.05.2024

Raport Freedom House. Zeci de state își urmăresc ziariștii incomozi dincolo de granițe

Practicarea jurnalismului a devenit mai periculoasă în întreaga lume în ultimii ani – iar acest lucru este valabil și pentru profesioniștii media care lucrează în exil, după ce au plecat din țările lor în urma reprimării presei independente de către regimuri autoritare. Un raport recent al Freedom House a constatat că între 2014 și 2023, 26 de guverne au comis 112 acte de „represiune fizică transnațională” împotriva jurnaliștilor, dincolo de frontiere. „Dar aceste cifre surprind doar o fracțiune din fenomen, deoarece multe incidente sunt neraportate sau extrem de greu de verificat în mod concludent”, potrivit Freedom House.

Exemple de ceea ce organizația numește „represiune transnațională” includ atacul, deportarea, detenția și răpirea. „Cel mai recent capitol din această carte urmărirea jurnaliștilor exilați, care spun adevărul despre faptele unui regim”, susține Michael J. Abramowitz, președinte Freedom House.

Potrivit usnews.com, șase țări evidențiate în raport pentru modul în care au vizat jurnaliştii din străinătate, având, de asemenea, un istoric de reprimare a jurnaliştilor acasă. Guvernul Arabiei Saudite este unul dintre cele 26 despre care Freedom House spune că au vizat jurnaliştii din străinătate cu represiune transnaţională. Cel mai proeminent exemplu este povestea jurnalistului Jamal Khashoggi, care a fost ucis pe terenul Consulatului saudit din Istanbul, Turcia, în 2018. Dincolo de aceasta, mass-media independentă este „inexistentă” în Arabia Saudită, iar numărul jurnaliştilor şi bloggerilor închişi acolo s-a triplat din 2017, potrivit Reporters Without Borders.

 

Multiple forme de intimidare

Jurnaliştii ruşi se confruntă cu pericole în afara ţării, mai mulţi reporteri aflaţi în exil îmbolnăvindu-se – sau murind – din cauza a ceea ce se suspectează că ar fi otrăvire în ultimii ani, a informat Reuters. Legile guvernului rus privind extremismul, „agenții străini” și „organizațiile indezirabile” au fost, de asemenea, folosite pentru a hărțui instituțiile media, notează Freedom House.

Președintele nicaraguan, Daniel Ortega, a luat măsuri represive împotriva presei independente de când a revenit la putere în 2007, potrivit Freedom House, cu raiduri asupra instituțiilor de știri, „detenții arbitrare” și forme de intimidare care „au forțat mulți jurnaliști în exil”.

Potrivit Freedom House, guvernul iranian are un istoric de a viza jurnaliştii din străinătate. Un post de televiziune din Londra care a criticat guvernul iranian și-a mutat studiourile de transmisie în direct în SUA, ca urmare a amenințărilor, pe fondul acoperirii protestelor din Iran, a relatat Reuters. Freedom House notează că femeile jurnaliste din diaspora iraniană s-au confruntat, de asemenea, cu „abuzuri de gen virulente online”.

Controalele represive ale internetului din China reprezintă provocări pentru organizațiile media care operează în exil, iar Freedom House notează că jurnaliştii care acoperă guvernul chinez din străinătate au fost hărțuiți și supravegheați. În Hong Kong, o represiune a mass-media în urma protestelor pro-democrație din 2019 a dus la închiderea posturilor independente și la plecarea jurnaliştilor.

Guvernul din Belarus a vizat jurnaliştii din străinătate – un reporter din Polonia, Roman Protasevich, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru o serie de acuzații, inclusiv calomnierea președintelui țării, Alexander Lukașenko, potrivit Reuters. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *