◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Inteligența artificială și piața muncii. Previziuni 2024

Influența inteligenței artificiale va avea un impact și mai mare în acest an, în multe domenii. Lucrătorii par să fie mai pregătiți decât în 2023, mai bine poziționați să-și înțeleagă locul în peisajul muncii contemporan și mai echipați să accepte schimbările și posibilitățile care vin odată cu aceasta.

Se estimează că inteligența artificială va deveni un instrument mai puternic pentru lucrătorii cu dizabilități, iar aceste progrese ar putea conduce la schimbare pentru toți oamenii, consideră Victor Santiago Pineda, directorul Inclusive Cities Lab la UC Berkeley, SUA. De exemplu, există instrumente de conversie a vorbirii în text și a textului în vorbire bazate pe algoritm, care oferă informații suplimentare utilizatorilor cu deficiențe de vedere și, respectiv, de auz.

Profesioniștii în resurse umane sunt pregătiți să folosească inteligența artificială în procesul de angajare pentru a crea un peisaj mai echitabil, deși tehnologia actuală este departe de a fi perfectă. Ca răspuns, cadrele universitare și experții din industrie lucrează pentru a reduce părtinirea algoritmică pe platformele electronice de angajare și alte instrumente de resurse umane, prin AI. Unii experți acordă deja prioritate acestor obiective. Potrivit BBC, Hire Aspirations Institute, condus de Cynthia Dwork, profesor de informatică la Harvard John A Paulson School of Engineering and Applied Sciences, se concentrează pe identificarea părtinirii în instrumentele de screening.

 

Depășirea discriminării, programe educaționale personalizate

Dincolo de procesul de angajare, unele companii, inclusiv firma globală de consultanță Deloitte, folosesc tehnologia inteligenței artificiale pentru a reține talentele, se experimentează în prezent utilizarea datelor AI pentru a realoca mai eficient bugetele, pentru a muta angajații în poziții mai solicitate și pentru a se evita disponibilizările.

Mai departe, dezvoltarea AI poate stimula autoritățile de reglementare să se concentreze din ce în ce mai mult pe finanțarea practicilor de incluziune a lucrătorilor din sectoarele public și privat. În recentul său Plan de aplicare strategică (SEP), Comisia pentru șanse egale în muncă din SUA a acordat prioritate depășirii discriminării la locul de muncă într-o lume din ce în ce mai asistată de inteligența artificială. În UE, actul AI recent adoptat impune ca datele și procesele de resurse umane ale firmelor să îndeplinească standardele stabilite pentru drepturile lucrătorilor. Investițiile în tehnologii incluzive, cum ar fi modelele de învățare a limbilor străine, concepute de diverse echipe, de exemplu, vor ajuta angajatorii să creeze programe educaționale personalizate, adaptate unui set larg de experiențe ale angajaților.

În timp ce unii experți spun că preocupările cu privire la înlocuirea unor joburi de cătreAI sunt valide, există, în același timp, estimări că nu vor fi eliminate toate locurile de muncă umane. În schimb, lucrătorii vor evolua pentru a coexista cu această tehnologie emergentă, iar angajații care sunt dispuși să învețe și să se adapteze la AI vor înregistra cele mai mari beneficii. Pentru mulți, acest lucru va necesita reinstruire în domenii specifice și oportunități de învățare sponsorizate de angajator. Un sondaj realizat de Centrul pentru Inteligență Artificială și viitorul muncii (JFF) al Jobs for the Future a arătat că majoritatea respondenților cred că vor avea nevoie de noi abilități pentru a concura într-o piață a forței de muncă bazată pe inteligență artificială. Lucrătorii mai tineri resimt în special presiunea: 66% dintre respondenții Generației Z și milenialilor susțin că au simțit nevoia să-și perfecționeze și să-și actualizeze seturile de competențe pentru a-și menține avantajul competitiv. (redacția UZPR)

Foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *