◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Târg de carte – în dar

Moto: Presa culturală poate fi o salvare a presei, dacă în revistele culturale fiecare va aborda două-trei subiecte sociale. (Doru-Dinu Glăvan)

 

Pe ușa Bisericii Militare cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Iași apare, în ajunul celor două mari sărbători creștine, Crăciunul și Învierea Domnului,  un afiș  pe care stă scris, cu litere mari, acest anunț: „TÂRG DE CARTE – ÎN DAR”.

Desigur că la prima vedere rămâi nedumerit, dar apoi întrebi și te lămurești; fiecare credincios care vine la biserică poate aduce cărți în dar, iar cei interesați le pot cumpăra. Banii adunați sunt pentru a procura daruri pentru categorii defavorizate.

Părintele Valentin Pâțăligă, căci el este preotul acestei parohii, ne spune: „Să trimiți un cadou unui străin înainte de sărbători e ca și cum i-ai spune: Mă gândesc la tine, nu ești singur! Rezistă! Ești în rugăciunea mea și îți trimit asta ca să fii fericit sau măcar să zâmbești un pic. Mai este bunătate în lume, mai e speranță! Și când străinul e un copil bolnav sau un bătrân singur, tânăr sărac sau mamă alungată de acasă împreună cu pruncii, inima îți spune că asta trebuie să faci. Am cumpărat câteva gheme de sfoară, pentru că de Crăciun noi vom împacheta mai mult de 360 de pachete, cadouri sau cum vreți să le spuneți, pentru copiii de la Spital (oncologie), pentru bătrânii de la azilul din Bivolari, pentru tinerii de la Centrul de Asistență Socială Gulliver, pentru mămicile de la Centrul maternal Maternus, pentru mai mulți medici și asistente și pentru câteva familii.”

O frumoasă întâmplare culturală a avut loc în seara de Moș Nicolae, 5 decembrie 2021, la aceeași biserică, când actorul Dumitru Rusu, de la Teatrul Național „George Bcovia” Bacău, a spus povești copiilor din parohie. Seara magică a avut și ecouri: „Ne-am simțit cu toții ca în povești! Iar cornulețe mi-au adus aminte de bunica!”  sau „Ce seară splendidă! Plină de emoție, plină de bucurie și speranță.” – declară enoriașii.

Părintele Valentin Pâțăligă, în aceste minunate demersuri, este sprijiit de enoriașii din parohie, membrii Asociației „Semper Dignus”, cadrele militare de la „Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt”, dar și de inimoasa soție, prof. Cosmina Pâțăligă.

Aceasta derulează un minunat proiect „Grădina cu ii”, expunând în curtea bisericii un număr impresionant de cămeși, așa cum se numesc în Bucovina, dar și obiecte tradiționale de uz gospodăresc. În serile de șezătoare, de la biserică, învață doritorii să coase o ie.

La Biserica Militară din Tătărași au loc și alte evenimente: expoziție de artă plastică, piesă de teatru pentru copii, tabăra de relaxare pentru tineri, banca de alimente, burse lunare pentru studii pentru copii etc.

Se poate face cultură, se pot păstra tradițiile și într-un locaș de cult, dacă sunt Oameni care nu fac umbră pământului și care, cu credință în Dumnezeu, își iubesc aproapele și pun înaintea tuturor dorințelor personale binele comunității. Oameni care sfințesc locul! Cinste lor!

Rodica Rodean / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *