◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro13.10.2024

UNESCO solicită sprijin constant pentru jurnaliștii afgani

În Afganistan, mai mult de jumătate dintre instituțiile media active înainte de august 2021 au fost forțate să se închidă. UNESCO a convocat recent o reuniune pe această temă la Bruxelles, cu scopul de a discuta nevoile constante ale comunității media afgane și de a sprijini reziliența și viabilitatea pe termen mediu a acestora.

Discuția a fost susținută într-o conexiune live cu Biroul UNESCO din Kabul, care a găzduit partenerii și beneficiarii proiectului „Sprijin pentru reziliența presei afgane pentru a promova pacea și securitatea”, finanțat de Uniunea Europeană. Partenerii, inclusiv sindicatele jurnaliştilor, organizaţiile media majore şi locale şi ONG-urile specializate, au prezentat rezultatele muncii lor privind asigurarea accesului la informaţii şi promovarea siguranţei jurnaliştilor, potrivit unesco.org.

Întâlnirea de la Bruxelles a reunit organizațiile societății civile care lucrează pentru a sprijini sectorul mass-media afgan aflat în dificultate și pentru a promova siguranța jurnaliștilor cărora li s-a alăturat Tomas Niklasson, trimisul special al Uniunii Europene pentru Afganistan, precum și personalul UNESCO care lucrează în Afganistan. Reprezentanți ai Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor (CPJ), Forumului Global pentru Dezvoltarea Media (GFMD), Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ), International Media Support (IMS), Internews, Media in Cooperation and Transition (MiCT) și Reporters Without Borders (RSF) – toți au făcut schimb de informații cu privire la acțiunile lor și au identificat nevoi persistente și emergente.

Organizațiile internaționale au cerut sprijin internațional continuu și extins pentrtu jurnaliștii afgani și mass-media din această țară. La doi ani după preluarea puterii de către talibani, situația jurnaliştilor continuă să fie periculoasă, mulți se ascund, caută adăpost sau sunt supuși unui număr tot mai mare de arestări. Prin urmare, sunt necesare eforturi continue pentru a promova un mediu mai sigur pentru jurnaliștii din țară, inclusiv prin monitorizare și formare privind siguranța psihologică, fizică și digitală, în special pentru femeile jurnaliste. În plus, mass-media în exil, inclusiv jurnaliștii individuali care se află în situații precare și în pericol de repatriere necesită sprijin internațional urgent, inclusiv prin viză de urgență, relocare și asistență financiară, au punctat participanții la reuniune, care au cerut tuturor părților interesate să se asigure că mass-media poate funcționa independent și în siguranță în Afganistan și au subliniat importanța unei abordări hibride, flexibile, pe termen lung. (redacția UZPR)

Foto: Karolina Grabowska/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *