Câți bani spun europenii și cetățenii americani că au nevoie pentru a fi fericiți și unde din lume este cel mai scump să fii fericit? Răspunsul la vechea întrebare ar putea fi diferit pentru toată lumea, dar studii recente din Europa și SUA au descoperit că banii pot cumpăra într-adevăr fericirea.
În SUA, șase din 10 persoane cred că acesta este cazul, potrivit unui sondaj al companiei de servicii financiare Empower, realizat de Harris Poll. Milenialii din SUA (generația născută între 1981 și 1996) și-au numit chiar prețul: au nevoie de un salariu anual de 525.000 de dolari (480.700 de euro) pentru a se simți fericiți din punct de vedere financiar. Între timp, americanii din generația Z cer 128.000 de dolari; Gen X 130.000 USD; „boomerii” spun că ar fi fericiți cu 124.000 de dolari pe an. În ansamblu, americanul mediu s-ar mulțumi cu 284.167 de dolari, potrivit studiului.
Dacă fericirea are un „preț”, americanul obișnuit consideră că aceasta înseamnă o avere netă de 1,2 milioane de dolari (1,1 milioane de euro), potrivit euronews.com.
La rândul lor, europenii pare mulțumiți cu mai puțin: un studiu al Universității Purdue a constatat că în Europa de Vest și Scandinavia, oamenii consideră cel puțin 100.000 de dolari pe an ca punct de cotitură pentru evaluarea și satisfacția vieții. A avea mai mult decât această sumă ar putea avea un impact pozitiv asupra gândurilor lor despre viața proprie.
În Europa de Est, acest punct de cotitură a fost mult mai scăzut – 45.000 de dolari.
Studiul mai arată că bunăstarea crește doar mână în mână cu un venit de până la 50.000 de euro în Europa de Vest și 35.000 de euro în Europa de Est. Euronews Business a ajustat aceste cifre: astăzi, suma ar fi de aproximativ 58.205 de euro pentru europenii de vest și 40.690 de euro pentru europenii de est.
Potrivit studiului american, fericirea financiară înseamnă libertate și securitate pentru cei chestionați. Mai exact, sondajul a arătat că 67% dintre cei chestionați au asociat fericirea financiară cu plata facturilor la timp, 65% cu a trăi fără datorii, 54% cu luxul de zi cu zi fără griji și 45% cu deținerea unei case. Pentru mai mult de jumătate dintre oameni, cheltuielile pentru experiențe cu cei dragi au contat, în timp ce pensionarea în condițiile lor a fost importantă pentru 37% dintre respondenți. Pe de altă parte, aproape patru cincimi dintre americanii chestionați credeau că fericirea financiară le poate îmbunătăți sănătatea, ceea ce duce la creșterea productivității și a creativității la locul de muncă. În plus, 73% au declarat că ar renunța la rețelele sociale pentru fericirea financiară. (redacția UZPR)
Foto: Erdenebayar Bayansan/Pixabay