◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.03.2024

Despre declinul jurnalismului sportiv…

Declinul jurnalismului sportiv poate fi urmărit în două versiuni: presă scrisă și televiziune. Jurnalismul scris a fost standardul industriei până la începutul secolului. Ziarele locale și naționale au difuzat fiecare mai mulți scriitori și cronicari dedicați. Fără rețelele sociale și informații live accesibile, fanii ar apela la recapitulări tipărite ale jocurilor. „Ziarele erau lecturi esențiale pentru fanii sportului american. Influența și proeminența redactorilor sportivi naționali au atras atenția directorilor de televiziune. ESPN s-a născut în esență din redacții”, notează ucsdguardian.org.

Creșterea televiziunii și apariția rețelelor sociale au redus nevoia de jurnalism sportiv în ziare și reviste. Chiar și publicațiile de mare renume și-au închis birourile de sport, inclusiv The New York Times în 2023. Companii precum The Athletic, care promovează jurnalismul sportiv scris, sunt supuse disponibilizărilor. Scriitori de renume din domeniu s-au orientat către rețelele sociale, dar aceasta este cu greu o modalitate fezabilă pentru jurnaliștii în ascensiune de a câștiga renume.

O parte semnificativă a golului de conținut a fost completată de foști și actuali sportivi. Aceste emisiuni sunt interesante, dar încorporează o părtinire inextricabilă. Documentarul din 2020 „The Last Dance” a spus povestea Bulls a lui Michael Jordan, primind aprecieri de la critică. Dar recenziile ulterioare au susținut că o mare parte din documentar a fost înșelătoare, mai ales datorită implicării lui Jordan în tăierea finală. Jordan a fost portretizat într-un mod care nu a fost deosebit de precis, iar telespectatorii au ratat povestea reală.

Declinul jurnalismului sportiv pare inevitabil. Conținutul de astăzi este mai distractiv și mai accesibil decât o coloană de 2.500 de cuvinte. Deciziile luate de branduri precum ESPN și Sports Illustrated sunt un răspuns la cererea consumatorilor; imparțialitatea se pierde în peisajul media. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *