◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Accesul jurnaliștilor din R. Moldova la informații publice, tot mai restrâns

Cel mai recent raport Freedom House arată că devine din ce în ce mai greu pentru jurnaliştii de investigaţie din Moldova să acceseze informaţii importante şi îi îndeamnă pe parlamentari să îmbunătăţească lucrurile.

Moldova a înregistrat o scădere notabilă a procesării cererilor de informații de interes public, conform Raportului Freedom House 2023, „Măsurarea transparenței instituțiilor publice din Moldova”. Potrivit raportului, instituțiile publice au obținut un scor de 38%, față de 45% în 2022, măsurat pe trei criterii de legislație, transparență proactivă și acces la cerere. „Accesul la informații s-a îmbunătățit doar atunci când un jurnalist sau o redacție dorește să dezmintă informații false și doar prin relații personale cu un comunicator de la o instituție sau alta”, a declarat Lilia Zaharia, directorul Transparency International Moldova, pentru BalkanInsight. Zaharia a adăugat că, pe de altă parte, a fost nevoie de multă muncă pentru jurnaliştii de investigaţie pentru a accesa informaţii de interes public, din cauza problemelor de acces sau prin plata unor taxe mai mari pentru accesul la registrul de stat al firmelor şi la registrele cadastrale.

„Acum jurnaliştii de investigaţie nu pot accesa aceste platforme nici măcar cu plată. Dacă înainte aveau un abonament și accesau date contra cost, acum nici măcar cu plată nu mai pot accesa date”, a adăugat ea.

Pentru a accesa astfel de informații, un jurnalist sau o redacție trebuie să fie înregistrat ca operator de date cu caracter personal. De asemenea, jurnaliștii riscă să fie dați în judecată de către cei ale căror date personale le accesează în scopuri documentare.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la 9 iunie o nouă lege privind accesul la informațiile de interes public. Legea va intra în vigoare la 8 ianuarie 2024, înlocuind Legea din 11 mai 2000. Noul set de reglementări reduce și mai mult perioada de examinare și soluționare a cererilor de acces la informații, devenind una dintre cele mai scurte din Europa.

Moldova este considerată parțial liberă în studiul anual al Freedom House despre drepturile politice și libertățile civile din întreaga lume.

Freedom House Report 2023 a fost lansat la Media Forum 2023, cel mai amplu eveniment media al anului din Moldova, organizat de Asociația Presei Independente. (redacția UZPR)

Foto: Gino Crescoli/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *