◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Singurul cosmonaut român- membru de onoare al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România!

Serata Mihai Eminescu a început sub auspicii astrale…

Dr. ing. cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al mai multor universități și instituții de învățământ din România, Moldova și Statele Unite ale Americii, personalitate de frunte a unor organisme internaționale implicate în explorarea și folosirea spațiului cosmic în scopuri pașnice, a inaugurat galele lunare ale Seratelor Mihai Eminescu, ediția 2021-2022, cu o dizertație eveniment, dedicată în egală măsură explorării spațiului cosmic dar și înțelegerii universului eminescian.  

       Evenimentul, organizat la data de 6 septembrie, a.c., cu începere de la ora 17.00, de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în parteneriat cu Universitatea Ecologică, în aula acesteia din Bulevardul General Vasile Milea nr. 1G, marchează împlinirea a patru decenii de la primul zbor al unui român  în spațiul extraterestru, moment de referință în istoria astronauticii românești, al cărui protagonist a fost cosmonautul Dumitru Prunariu. 

       Privit cu o caldă admirație și înconjurat de simpatia și sincerul respect ce se cuvine acestui genial fiu al poporului român, temerarul Icar din Carpați, singurul general locotenent ce a îmbrăcat, pe lângă uniforma armatei române, și pe aceea de cosmonaut pe o spație orbitală internațională, dr. ing. Dumitru Prunariu a captivat atenția celor prezenți cu un expozeu ce a ilustrat prodigioasa activitate din ultima vreme a domniei sale, totodată a exemplificat câteva momente semnificative din recentele acțiuni, inițiative și demersuri în cadrul Agenției Spațiale Române, a Comisiei de Astronautică a Academiei Române, a Federației Aeronautice Internaționale, dar și al altor organisme din care face parte, în calitatea sa de important factor ce contribuie la promovarea țelurilor și proiectelor acestor organisme, despre inițiativele și rezultatele propunerilor sale, care vor fi materializate prin adoptarea în cadrul Adunării Generale a ONU, a unei rezoluții ce va fi dedicată explorării pașnice a spațiului cosmic, cooperării internaționale.

             Totodată, distinsul invitat al galei a prezentat o istorie inedită privind istoria cuceririi spațiului cosmic, începând cu deschizătorul de drumuri, Yuri Gagarin, primul om care a zburat în Cosmos -1961, cu ceilalți temerari ai odiseei spațiale, dar mai ales despre primul său zbor în spațiul cosmic, din anul 1981.

       Precizările cosmonautului român au fost ascultate cu deosebit interes, fiind momente de istorie autentică, multe dintre ele dezvăluind culisele, munca, sacrificiile dar mai ales semnificația acestei curajoase ieșiri a omului în spațiu, relatate fiind de un martor autentic al acestei epopei a umanității, la care și un admirabil pilot de aviație român a luat parte.

     Interlocutorul a prezentat apoi o strălucită, o excepțională expunere cu titlul „Cosmologia și cosmogonia- mit și știință în opera lui Eminescu”,  redând opiniile avizate nu atât ale unui filolog ci mai ales ale unui om care a experimentat senzații și trăiri autentice și unice, dar care au fost anticipate în mod vizionar de Luceafărul poeziei românești. Mărturisirile sale demonstrează genialitatea viziunii Poetului nepereche, care coincid cu impresiile și trăirile cosmonautului nepereche!

       Prin această disertație, care a ținut cu sufletul la gură întreaga asistență, invitatul seratei a intrat în galeria celor mai importanți participanți din ultimii ani ai Seratelor Eminescu.

       În continuare, a fost urmărit videoclipul „Year 1961”, ecranizare după poemul cu același titlu al inspiratului și talentatului poet George Canache, creație realizată de Rock House Events. Poemul acestuia este un unicat în lirica mondială, tradus în principalele limbi de circulație. Autorul a oferit cu generozitate autografe pe această lucrare bibliofilă unică, ce a fost distribuită încă de la lansarea ei tuturor cosmonauților ce au zburat vreodată în spațiul cosmic, unor personalități din lumea întreagă.

      În prezidiul adunării, alături de cosmonautul Dumitru Prunariu  au luat parte domnul Doru Dinu Glăvan, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care a rostit o scurtă alocuțiune, punând în valoare personalitatea invitatului de marcă al acestui eveniment, poetul Miron Manega, precum și  domnul conf. dr. Giulano Tevi, din partea Universității Ecologice iar în sală a fost prezent un entuziast public, personalități marcante din domeniul academic, cultural, diplomatic, ziariști, scriitori, admiratori ai zborului aerian, trimiși ai televiziunilor și agențiilor de presă, precum și reprezentanți ai Forțelor Aeriene din țara noastră și ai Agenției Spațiale Române.

        Distinsul invitat a primit din partea conducerii UZPR Distincția EXCELENȚĂ în PERFORMANȚĂ, precum și Legitimația de Membru de Onoare al UZPR iar la sfârșitul manifestării a făcut o sesiune de fotografii cu participații la reuniune, care au vrut să păstreze ca amintire imagini cu acest strălucit urmaș al corifeilor zborului românesc: Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă etc.

      Așadar, în acest început de toamnă, Seratele Eminescu s-au situat la înălțime, și la propriu și la figurat.

                                                                        Tanța Tănăsescu / UZPR   

 

               

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *