◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

”Decarul” poetic românesc în proiectul ”Polifonic”, dedicat Centenarului Marii Uniri (8 septembrie 2018, Bruxelles)

Sâmbătă, 8 septembrie 2018, ora 19.30, la Centrul Cultural Neerlandofon GC de Kroon din Bruxelles (J. B. Vandendrieschstraat 19 1082 Sint-Agatha-Berchem) Institutul Cultural Român de la Bruxelles prezintă proiectul multidisciplinar ”Polifonic” – poezie, animație și muzică, în cadrul festivalului internațional de poezie contemporană experimentală #BrusselsPoetryFest.

”Polifonic” este un proiect al Muzeului Național al Literaturii Române, în viziunea curatorială a Simonei Nastac, poetă, critic de artă și curator. Spectacolul-performance a fost conceput special pentru a marca Centenarul Marii Uniri, și are la bază o caracteristică aparte a patrimoniului României: diversitatea etno-culturală și dialogul interetnic din România.

Versurile poeților Michael Astner, Andrei Dósa, Robert Gabriel Elekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov prind viață dincolo de pagină în ilustrațiile animate create de artista Raluca Popa.

Lecturile în română, cu traducerile respective în engleză, proiectate concomitent, vor fi acompaniate de lucrările lui György Ligeti (1923, Târnăveni – 2006, Viena), compozitor de etnie evreiască și naționalitate maghiară și austriacă, originar din Transilvania, în interpretarea violoncelistului belgian Wouter Vercruysse. Diversitatea de voci și stiluri lirice culminează cu poemul colectiv multilingv ”Polifonic”, creat special pentru proiect în cadrul unui atelier coordonat de Claudiu Komartin și găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române din București.

”Polifonic a pornit de la valorile României moderne întemeiate acum 100 de ani – unitate, solidaritate, multiculturalism. Un prilej de a imagina ceva nou, prin colaborare și dialog între participanți și forme distincte de expresie artistică. Întrucât mai colaborasem cu Claudiu Komartin, i-am propus să facem selecția poeților împreună, iar pentru animație am invitat-o pe artista Raluca Popa, cu care lucrasem deja și știam cât este de versatilă, sensibilă la nuanțe și experiment. Pregătirea proiectului, cu traduceri, atelierul de creație și realizarea celor 20 de animații, a fost un proces intens de aproximativ șase luni, o conversație polifonică în sine, care a generat intersecții și alianțe noi, ceea ce rămâne viu, la fel și poemele animate, care au potențialul să atragă audiențe noi către poezia românească contemporană” – declară Simona Nastac, curatorul proiectului.

După Festivalul European de Poezie din Londra și Festivalul Internațional de Poezie București, Polifonic deschide sezonul cultural de toamnă al Institutului Cultural Român Bruxelles, sâmbătă, 8 septembrie, pe una dintre cele mai vibrante scene poetice din Bruxelles, #BrusselsPoetryFest.

”Brussels Poetry Fest este un festival atipic, dedicat în totalitate avangardei contemporane, fără teamă să intre în dialog cu scena culturală mainstream”.

Pe de-o parte, se pune accentul pe prezentarea celei mai bune scene internaționale de poezie experimentală, în atenția unei audiențe de masă. Pe de altă parte, poeții sunt, de asemenea, provocați să susțină performance in situ și sunt selectați și programați în festival în funcție de scenele artistice partenere din Bruxelles. De exemplu, vor fi: spectacole de poezie într-un observator/planetariu, proiecții pe dom cu textele poeților și fotografii din arhivele de imagini ale domului, spectacole în trenuri și tramvaie, într-un mediu istoric sensibil, în spitale, cimitire, muzee, piețe publice… legătura dintre performer/performance/instalație/expoziție, obiect, spațiu și artist/poet trebuie să fie relevantă.”, prezintă conceptul festivalului Philip Meersman, directorul și programatorul artistic al #BrusselsPoetryFest, pentru ICR Bruxelles.

Ajuns la a 5-a ediție, #BrusselsPoetryFest are loc în perioada 6 – 8 septembrie 2018, în diferite spații din Bruxelles: Sazz ‘n Jazz, Observatoire royal de Belgique, GC Essegem, Muzeul René Magritte din Jette, GC De Kroon, biblioteca neerlandofonă Sint-Agatha-Berchem, și reunește poeți din Belgia, Camerun, Estonia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Slovenia, Spania, Turcia.

leviathan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *