◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.07.2024

Ucraina. Pași pentru reconstrucție

Acordul de împrumut revizuit cu FMI

În martie 2023, Consiliul de administrație al FMI a aprobat un nou acord extins pe 48 de luni, în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina (https://adevarul.ro/economie/fmi-ajutor-de-156-miliarde-dolari-pentru-2271658.html, postat pe 30 mai 2023): împrumutul face parte dintr-un pachet de sprijin al SUA pentru Ucraina, care se ridică la 115 miliarde de dolari și permite deblocarea imediată a aproximativ 2,7 miliarde de dolari: „Obiectivele generale ale programului autorităților din SUA sunt susținerea stabilității economice și financiare într-o perioadă de incertitudine excepțional de ridicată, restabilirea sustenabilității datoriei în perspectivă, atât în scenariul de bază, cât și în scenariul negativ, și promovarea reformelor care sprijină redresarea Ucrainei pe calea spre aderarea la UE în perioada de după războiul actual prin care trece. Programul, împreună cu asigurările de finanțare din partea G7, a UE și a altor donatori, este conceput pentru a rezolva problema balanței de plăți a Ucrainei și pentru a restabili viabilitatea externă pe termen mediu” a informat FMI într-un comunicat.

Tot în martie 2023, FMI a aprobat o facilitate extinsă de finanţare pentru Ucraina, pe o durată de patru ani, permiţând sprijin suplimentar din partea donatorilor de aproximativ 100 miliarde de dolari. ,,Deficitul fiscal al Ucrainei rămâne extrem de ridicat, necesitând finanţare ridicată prin granturi externe şi credite concesionale”, a informat atunci FMI.

La finalul lunii mai 2023, tot FMI anunţat că a ajuns la un acord tehnic cu Ucraina pentru prima revizuire a programului de împrumut în valoare de 15,6 miliarde de dolari, deschizând calea pentru plata unei tranşe de 900 milioane de dolari, după aprobarea de către Comitetul executiv al FMI; este pentru prima dată în istoria acestei instituții când oferă ajutor unei țări aflate în război.

 

Misiunea de pace mediată de Africa de Sud

Africa de Sud a anunţat în mai 2023 o misiune de mediere în Rusia şi Ucraina pentru ”găsirea unei soluţii paşnice” a războiului care se poartă în această țară. Misiunea a început la jumătatea lunii iunie 2023. Pe lângă preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, delegaţia îi mai cuprinde pe şefii de stat din Republica Congo (Congo-Brazzaville), Egipt, Senegal, Uganda şi Zambia.

Biroul lui Ramaphosa a precizat într-un comunicat, că preşedintele sud-african a discutat prin telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, care a ”salutat iniţiativa şefilor de stat africani”. Cyril Ramaphosa a declarant din mai 2023 că atât preşedintele rus, cât şi cel ucrainean Volodimir Zelenski şi-au dat acordul pentru a primi misiunea de pace africană.

 

Reconstrucția țării post-conflict

Implicarea companiei BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, în reconstrucția Ucrainei post-conflict, ridică multe semne de întrebare și este criticată de o parte din opinia publică ucraineană, dar și la nivel internațional, mai ales după vizita la Kiev pe 5 mai 2023 a vicepreședintelui BlackRock și membru în Comitetul de conducere al companiei de administrare a activelor globale, Philipp Hildebrand (https://cursdeguvernare.ro/ucraina-post-razboi-controverse-pe-administrarea-viitorului-fond-de-reconstructie-al-tarii-miza-e-de-cel-putin-600-mld-dolari.html, postat pe 9 mai 2023).

Începând cu septembrie 2022, mai multe delegații ale BlackRock au vizitat Kievul care au discutat cu președintele Vladimir Zelenski și reprezentanții Guvernului: după mai multe runde de negocieri, în decembrie 2022, Larry Fink, CEO al BlackRock a încheiat o înțelegere de principiu cu președentele Zelenski pentru a coordona investițiile majore pentru reconstrucția țării devastate de război.

Într-un comunicat comun se afirmă că ce cele două părți „se vor concentra pe termen scurt pe coordonarea eforturilor atragerii tuturor potențialilor investitori pentru reconstrucția țării, canalizând investițiile spre sectoarele cele mai relevante și de impact ale economiei ucrainene”. După mai multe întâlniri și pe fondul unei vizibilități tot mai mari, inițiativa a început să stârnească controverse și să fie respinsă de o parte a societății ucrainene și să fie criticată de unii analiști de politică externă. Mai ales după întâlnirea desfășurată pe 5 mai 2023 la Kiev cu vicepreședintele BlackRock și membru în Comitetul de conducere al companiei de administrare a activelor globale Philipp Hildebrand.

BlackRock Financial Market Advisory va oferi consultanță pentru fondul de reconstrucție al Ucrainei, care va colecta capital public și privat pentru finanțarea proiectelor din Ucraina după încheirea ostilităților de pe câmpul de luptă. BlackRock administrează în prezent active care se ridică la aproximativ opt trilioane de dolari. Dar, această implicare a marilor companii finaciare globale nemulțumește o parte a opiniei publice din Ucraina, ceea ce a generat reacții negative din partea economiștilor autohtoni, care au arătat cum „contribuabilii plătesc facturile de război, iar firmele private culeg profiturile” și cum „Ucraina este privatizată și vândută către companii precum BlackRock”.

Propaganda rusă nu a ratat ocazia să acuze Occidentul că va prelua Ucraina, care este „privatizată și vândută unor companii precum BlackRock, după ce este îndatorată și falimentată de FMI, SUA și UE”. Banca Mondială a estimat în decembrie 2022 costurile de reconstrucție a Ucrainei la cel puțin 600 de miliarde de euro, cifră mai mică decât cea avansată de Guvernul de la Kiev în octombrie 2022, de 750 miliarde de dolari.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *