◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro02.07.2024

Schimbări climatice și costuri enorme. Viitorul incert al Jocurilor Olimpice de Iarnă

O planetă din ce în ce mai fierbinte și costurile în creștere amenință viitorul Jocurilor Olimpice de Iarnă; orașele gazdă se luptă cu lipsa investițiilor – și a zăpezii.

La termenul-limită pentru companii de a-și depune oferta pentru a construi noua pistă costisitoare de bob a Italiei pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2026 nicio firmă de construcții nu s-a prezentat. SIMICO, compania italiană însărcinată cu gestionarea întregii structuri olimpice, a anunțat că va fi nevoită să caute pe piață companii capabile să preia sarcina. „Nu este deosebit de surprinzător că nimeni nu dorește să construiască o nouă pistă de bob. Știu că organizatorii Jocurilor Olimpice au fost îngrijorați de modul în care schimbările climatice vor avea impact asupra acestui eveniment. Tiparele meteorologice ciudate, care devin noua normalitate, sunt în creștere. Acum vedem ierni calde și se ajunge la punctul în care, în multe cazuri, devine nesigur să concurezi”, a spus Madeleine Orr, ecologist sportiv cu sediul la Institutul de Afaceri Sportive de la Universitatea Loughborough, din Londra.

 

Impact dramatic

În ultimii doi ani, eforturile pe care orașele le-au întreprins pentru a pregăti găzduirea Jocurilor au fost, de asemenea, criticate de presa italiană ca fiind prea costisitoare și nesustenabile din punct de vedere ecologic, mulți arătând că structurile construite ad-hoc pentru eveniment nu vor avea niciun folos după încheierea acestuia, notează Euronews. Noua pistă de bob – care va trebui construită de la zero după demolarea celei vechi – este estimată să coste între 93 și 120 de milioane de euro, potrivit președintelui Veneto, Luca Zaia. Va trebui să fie realizată rapid, deoarece pista finalizată, care poate fi folosită și pentru competițiile de schelet și luge, trebuie să fie gata până în decembrie 2024 pentru primul eveniment de testare înaintea Jocurilor Olimpice.

În cazul sporturilor de iarnă, impactul schimbărilor climatice este dramatic. „Devine foarte greu să întreținem pista sau chiar bobul. Majoritatea pistelor, toate cu excepția uneia din St. Moritz, sunt create de om și folosesc gheață și zăpadă artificială, așa că sunt susținute de sisteme energetice care pot face o treabă bună menținându-le relativ reci. Dar chiar și cu toată tehnologia, dacă ai o zi foarte fierbinte, va fi foarte provocator”, adaugă Orr.

 

Viabilitate ulterioară incertă

Majoritatea locurilor care au găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă recente au avut zăpadă artificială. „Fiecare stațiune de schi în care mergi are zăpadă artificială suplimentară, deoarece încearcă să rămână deschisă atât timp cât este profitabilă, este o practică foarte comună. Dar la Jocurile Olimpice de la Beijing, fiecare fulg de zăpadă era artificial. Sper că aceasta nu va fi tendința în viitor” , a declarat Walker Ross, lector în managementul sportului și marketing digital la Universitatea din Edinburgh.

Țările au găzduit întotdeauna Jocurile Olimpice – de iarnă sau de vară – pentru beneficiile clare pe care aceastea le aduc în mod tradițional, inclusiv un impuls al turismului, entuziasmul sportiv larg răspândit și oportunitatea de a construi infrastructură cheie, care să fie folosită în deceniile următoare. Dar în cazul Italiei, îngrijorările persistă: „Orice construim acum sau am construit s-ar putea să nu fie utilizabil în viitor. Dacă faci toate eforturile pentru a construi un complex uriaș de sporturi de iarnă, s-ar putea să nu fie viabil din punct de vedere climatic în viitor. Dacă planeta noastră se încălzește cu 1,5 sau 3 C în viitor, acea infrastructură, acea moștenire, acea bunăvoință se vor pierde pe termen lung, pentru că s-ar putea să nu ne putem bucura de acel sport”, susține Ross.

 

Ofertanții se retrag, depășiți de povara financiară

Creșterea costurilor și impactul devastator al crizei climatice sunt probleme care s-au dovedit acum capabile să creeze sau să distrugă mega-evenimente sportive.

Statul australian Victoria a renunțat recent să găzduiască Jocurile Commonwealth în 2026, argumentând cu costul „pur și simplu prea mare” și lăsând viitorul competiției incert. Și provincia canadiană Alberta și-a anulat oferta de a găzdui Jocurile Commonwealth din 2030, menționând aceleași costuri în creștere – 2,7 miliarde de dolari canadieni (peste 1,8 miliarde de euro), „ o povară prea mare pentru ca provincia să o suporte”, după cum a declarat ministrul Turismului și Sportului, Joseph Schow. Arabia Saudită, una dintre cele mai bogate țări din lume, cu un istoric obsedant de încălcări ale drepturilor omului, a asigurat unele dintre cele mai mari evenimente sportive de pe planetă în următorii ani, deoarece este pur și simplu una dintre puținele gazde dornice care se pot baza pe buzunare semnificativ mari. În 2029, țara va găzdui Jocurile Asiatice de Iarnă – în ciuda faptului că zăpada este rară… Dar „numărul de comunități care au capacitatea de a găzdui aceste evenimente și au climatul potrivit se micșorează destul de rapid”, conchide Ross.

În prezent, Comitetul Internațional Olimpic cântărește o propunere care ar impune ca orașele gazdă să fi avut o temperatură minimă medie de sub zero grade Celsius pentru locurile de competiție pe zăpadă pe o perioadă de 10 ani până la desfășurarea Jocurilor.

O altă soluție investigată este varianta de a atribui atât Jocurile din 2030, cât și cele din 2034 aceluiași oraș, dar încă nu s-au luat decizii concrete. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *