◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro

20 de zile în Mariupol. Documentarul jurnalistic care a scos la lumină ororile războiului din Ucraina

Jurnalistul video de la Associated Press Mstyslav Chernov a acoperit primele 20 de zile ale invaziei rusești în Mariupol. El și colegii săi, fotograful Evgeniy Maloletka și producătorul Vasilisa Stepanenko, fuseseră ultimii jurnaliști de acolo, trimițând depeșe cruciale dintr-un oraș aflat sub un asalt pe scară largă.

Chernov a decis apoi că vrea să facă ceva mai mare: „M-am gândit că ar trebui să fac ceva mai mult cu acele 30 de ore de filmare, pentru a spune o poveste mai mare și a oferi mai mult context, astfel încât publicul să afle scara acestor evenimente”.

Povestea a devenit un documentar, 20 de zile în Mariupol, proiect comun The Associated Press și PBS „Frontline”, care a avut premiera la Sundance Film Festival din Park City, Utah, unde a câștigat Premiul publicului pentru documentarul de cinema.

Reportajele jurnaliștilor au primit, de asemenea, Premiile Pulitzer pentru serviciul public și fotografie de știri de ultimă oră. Filmul a sosit recent în cinematografe din SUA.

Chernov a ales să povestească primele 20 de zile, îngrozitoare, așa cum ar face un jurnalist: „Este doar o lentilă prin care vedem poveștile locuitorilor din Mariupol, moartea, suferința lor și distrugerea caselor lor. Fac parte din comunitate. M-am născut în estul Ucrainei, iar un fotograf care a lucrat cu mine s-a născut în orașul care este chiar lângă Maruipol, care a fost ocupat. Deci asta este și povestea noastră”. Pe de altă parte, jurnalistul a rămas permanent conștient de rigorile profesiei sale, chiar dacă a fost implicat emoțional: „Este în regulă să spui publicului despre emoțiile tale. Dar este important să nu lași acele emoții să dicteze ceea ce arăți și nu arăți… Filmul a fost povestit corect”.

După ce Chernov a părăsit Mariupol, a rămas uimit de efectul pe care l-au avut filmările. Unii oameni au spus că rudele i-au găsit datorită filmării sau că au reușit să obțină ajutor. Medicii și oficialii au spus că filmul a facilitat negocierea coridorului verde, notează milwaukeeindependent.com. „Chiar mi-ar plăcea să cred că am făcut o diferență, pentru că despre asta este jurnalismul – să informem oamenii, astfel încât să ia anumite decizii”, mărturisește Chernov.

O altă misiune pentru jurnalist a fost să furnizeze dovezi pentru potențiale crime de război. Chernov este foarte conștient de faptul că „războiul nu este încă istorie – este o realitate dureroasă, care continuă”… (redacția UZPR)

Foto: Jan Vasek/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *