◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Simona Halep o învinge pe Jennifer Brady, revine cu victorie într-un meci frumos, dramatic, dar inegal, numai bun pentru reintrarea în ritm

Simona Halep a depășit perioadele de joc complicate și o adversară arțăgoasă vreme de două seturi, iar când a contat, a știut încă o dată cum să preia controlul și să câștige. A fost 4-6, 7-5, 7-6 (5) pentru dubla campioană de Grand Slam, aflată la primul ei meci de simplu după titlul de la Wimbledon. O victorie venită în ciuda lipsei de ritm, care a făcut-o să greșească mai mult decât de obicei, în ciuda lipsei de jocuri în picioare și a unor probleme la gleznă.

Un meci greu, dar pe care Simona – care spunea că nu are așteptări mari de la această săptămână – l-a gestionat cu înțelepciune și răbdare, acceptând perioadele ei slabe sau momentele bune ale oponentei.

**

A fost frumos, dar nu și sănătos. Însă o victorie la mai bine de trei săptămâni distanță de la ultimul meci oficial, la primul turneu pe hard, e întotdeauna binevenită. În special pentru evoluția acestei partide și stările prin care Simona a trecut de-a lungul acestui maraton de peste două ore de joc, reușind să găsească ori de câte ori situația a cerut-o un răspuns prompt și potrivit. Dar și pentru replica oferită de Brady, care a lăsat tot ce a avut mai bun în acest meci și tot n-a fost suficient pentru a ieși învingătoare.

Tenisul lui Jennifer Brady e unul tipic jucătoarelor americane: curajos, dur, serviciu și forehand năprasnice, combinații eficiente serviciu-forehand câștigător și o intenție permanentă de a se feri să lovească cu reverul, preferând lovitura de dreapta inversă.

Și așa ajungem, de fapt, la marea vulnerabilitate a lui Brady: reverul ei nu-i rău, dar nu se ridică, nici pe departe, la nivelul loviturii de dreapta. Și, detaliul cel mai important, îi lipsește siguranța – de aici și tentația de a lovi din orice poziție cu forehandul. E o vulnerabilitate evidentă în jocul ei, pe care Simona a încercat să o exploateze pe cât de mult posibil. De exemplu: recuperarea de la 0-3 la 3-3 în primul set s-a produs tocmai pentru că Simona s-a ferit de lovitura ei de dreapta și i-a luat reverul la țintă. Break-ul de la 1-3 a venit pe fondul unor raliuri lungi în care i-a căutat des reverul, obținând în final și eroarea. Egalarea la 3-3, după alte mingi de break salvate, a venit tot ca urmare a unor serii de erori forțate ale americancei de pe partea de rever.

Cu toate că a fost prinsă din urmă, Brady n-a clipit, n-a slăbit ritmul și a părut că nu o afectează prea mult cum arată și ce se întâmplă cu scorul. Reverul i-a adus serii de erori, dar forehandul și serviciul kick au ridicat-o de fiecare dată, ceea ce i-a permis să fie, o vreme, jucătoarea care dictează și care stabilește viteza de joc. Lucrul ăsta nu a ajutat-o pe Simona deloc, ea fiind  obligată să joace în termenii impuși de adversară. Iar asta s-a văzut cel mai bine la 4-5, când Simona a servit pentru a rămâne în set: jocul lui Brady a fost mult prea incisiv și exact pentru a mai putea opri, cumva, asaltul de lovituri tari, foarte tari și încărcate de top-spin.

A fost un prim set relativ echilibrat, cu Simona căutând să-și lege jocul și să se acomodeze cu suprafața. Și cu o Brady care a avut răspunsuri la orice și n-a fost intimidată de nimic, reușind să-și pună loviturile de bază în valoare. Peste toate, mai era și o senzație că Halep n-are nevoie de prea multe pentru a-și pune jocul în funcțiune: loviturile erau acolo, dar încă lipseau acele mici piese de care a vorbit și Ash Barty ieri (“Pe aceste terenuri dure trebuie să fii agresiv. Trebuie să fii încrezător, să ai încredere în tine și să lovești prin minge”), care să-i permită să facă pasul în față și să lovească liber.

Treptat însă, cu cât meciul a avansat, cu cât game-urile s-au prelungit și cu cât partida a devenit mai intensă, tenisul Simonei a ieșit la suprafață. N-a ieșit brusc și nici nu s-a apropiat de cea mai bună versiune a sa, dar fiecare game jucat, câștigat sau pierdut, a apropiat-o și mai mult de nivelul ei obișnuit: n-a putut închide setul la 5-4, s-a văzut egalată de la 5-3, a ratat o minge de set la 6-5, a oscilat și a jucat în serii. Dar în momentul în care s-a ivit o mică șansă, reverul în lung de linie a fost la datorie, deplasare a ajutat-o, iar defensiva a pus-o în situații favorabile, reușind să taie elanul adversarei și să fie ea jucătoarea ce stabilește direcția în care merge meciul. A făcut ceea ce face de multă vreme: a speculat fiecare mică eroare a adversarei, a știut cum să profite de orice șansă apărută și a găsit o cale de a ieși, încă o dată, la suprafață fără a juca tenisul ei cel mai bun.

Cu setul doi în buzunar, lucrurile au devenit, pentru scurt timp,  și mai clare în decisiv, acolo unde Brady n-a mai putut ține pasul, iar nivelul Simonei a mai urcat o treaptă. Tenisul Simonei a fost minute bune mai intens, mai legat, mai clar și mult mai rotund, ceea ce a făcut ca Brady să nu mai știe de unde să apuce acest meci: a forțat cu forehandul, a fost incisivă la retur, a alergat mult și a încercat să facă diferența doar cu lovitura de dreapta. Doar că nimic din ce a încercat nu i-a mai adus puncte și nimic din ce a pus pe masă nu a mai rănit-o pe Simona. Așa s-a ajuns la 4-0, moment în care părea că totul e decis.

Dar ce a urmat din acel punct a fost, poate, ce mai bună dovadă a ceea ce înseamnă o pauză îndelungată, lipsa de meciuri și o adversară inspirată. În general, semnul cel mai evident atunci când un jucător revine după o pauză e jucatul în serii și nivelul mult prea oscilant, tocmai pentru că se pierde acel “feeling” de care vorbea și Teo Cercel; jucătorul își găsește mai greu reperele, e suficient să facă un pas greșit pentru a se bloca, e nevoie doar de un punct bine jucat pentru a se activa, iar concentrarea poate juca feste.

Simona a fost fără cusur timp de aproape 20 de minute, cât au durat cele patru game-uri. În momentul în care Brady a dat semne că încă e acolo și se luptă pentru șansele ei, Simona nu s-a mai regăsit: a părut că face mari eforturi să se concentreze la ce are de făcut, a urmat o cădere, a devenit pasivă și nimic din jocul ei nu s-a mai legat. Mai precis, au urmat cinci game-uri pierdute, care au pus-o în situația de a servi pentru a rămâne în meci.

Strânsă cu ușa, cu spatele complet la zid și cu o presiune imensă pe umeri (dată de scor și de agresivitatea adversarei), Simona a răspuns pe măsură: a fost, din nou, impecabilă într-o situație critică, pe care a gestionat-o cu multă luciditate și curaj. Și-a făcut punctele, n-a ezitat să atace, și-a ales cu atenție loviturile și când oportunitatea s-a ivit a luat-o și a fugit cu victoria.

Următoarea adversară a Simonei va fi învingătoarea meciului Donna Vekic – Svetlana Kuznetsova. Cu Vekic, Simona a câștigat ambele meciuri jucate, fără a pierde set. În timp ce pe Svetlana Kuznetsova o conduce la întâlnirile directe cu 4-3, ultimul lor meci având loc chiar în Canada, în 2016, cu victoria Simonei în trei seturi.

treizecizero.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *