◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.05.2024

Europenii aruncă alimente în valoare de 132 miliarde de euro pe an

Comisia Europeană vrea să impună statelor membre ca, până în 2030, să reducă risipa de alimente cu 10% în sectorul prelucrării şi al producţiei şi cu 30% (pe cap de locuitor) la nivelul comerţului cu amănuntul şi al consumului considerate împreună, informează EURACTIV.

Comisia Europeană a dezvăluit unul dintre cele mai așteptate pachete de către părțile interesate din sectorul agroalimentar, care se referă la „utilizarea durabilă a resurselor naturale cheie”, cum ar fi solul și materialele de reproducere a plantelor. Pachetul include propuneri de reducere a risipei alimentare, ca parte a unei revizuiri a Directivei-cadru a UE privind deșeurile, în vigoare din 2008.

Conform schemei propuse de executivul UE, statele membre vor fi obligate din punct de vedere legal să reducă risipa totală de alimente în magazine, restaurante și gospodării cu 30% pe cap de locuitor până la sfârșitul anului 2030, pe baza cifrelor din 2020.

În plus, va fi stabilită o țintă obligatorie de reducere cu 10% pentru a aborda risipa alimentară în timpul procesării și fabricării produselor alimentare.

Statele membre vor putea alege „măsurile cele mai potrivite” pentru a îndeplini aceste obiective, a explicat vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în timpul prezentării propunerii: „Punem multă presiune asupra pământului, folosind pesticide, apă și îngrășăminte pentru a produce aceste alimente. Dacă risipa alimentară ar fi un stat membru, ar fi al cincilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din UE”.

Conform cifrelor Comisiei, 59 de milioane de tone de alimente sunt aruncate în blocul comunitar în fiecare an, reprezentând o pierdere estimată la 132 miliarde de euro.

Cea mai mare pondere a deșeurilor alimentare este generată în gospodării, în timp ce sectoarele de prelucrare și producție – activități între recoltare și vânzarea finală – ocupă locul al doilea. „Este pur și simplu inacceptabil să risipești alimente la această scară în timp ce peste 30 de milioane de europeni nu își pot permite o masă adecvată o dată la două zile și în timp ce foamea este din nou în creștere la nivel global”, a adăugat Timmermans.

Pachetul legislativ, care va fi dezbătut de statele membre şi eurodeputaţi, vizează de asemenea reducerea resurselor necesare pentru a produce alimentele pe care le consumă europenii. (redacția UZPR)

Foto: Jas Min/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *