◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Săptămână neagră pentru presa din Pakistan

Atacatori neidentificați din Pakistan au ucis, în ultima perioadă, doi jurnaliști și au torturat un editorialist renumit, în timp ce poliția a arestat un reporter, prezentator și gazdă a unei emisiuni politice de top pe YouTube, potrivit voanews.com.
Atacurile au început la 1 iulie, când oameni înarmați din districtul Khairpur din sudul provinciei Sindh l-au împușcat pe reporterul local Ishtiaq Sodharo. Bărbatul ucis a fost asociat cu un săptămânal local în limba sindhi. Soția lui a acuzat un polițist din zonă că a ordonat atacul mortal împotriva soțului ei. Motivul crimei nu a fost cunoscut.
O zi mai târziu, Iftikhar Ahmed, un reporter pentru Daily Express național în limba urdu, a fost împușcat și ucis de oameni înarmați necunoscuți în nord-vestul provinciei Khyber Pakhtunkhwa, în timp ce se îndrepta spre muncă. Poliția a spus că este în curs de desfășurare o anchetă cu privire la motivul uciderii lui Ahmed.
Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) a condamnat crimele, cerând autorităților pakistaneze să protejeze libertatea presei în conformitate cu obligațiile lor constituționale și internaționale. „Guvernul pakistanez trebuie să ia măsurile adecvate pentru a asigura siguranța și securitatea jurnaliștilor, așa cum prevede legea, și să acționeze pentru a reduce atacurile asupra jurnaliștilor, astfel încât aceștia să își poată desfășura activitatea fără teamă”, a spus FIJ într-un comunicat.
Proeminentul jurnalist și analist politic Ayaz Amir (foto) a fost agresat fizic de bărbați mascați în orașul Lahore, din est, după ce mașina lui a fost interceptată. Jurnalistul în vârstă de 72 de ani, cunoscut la nivel național, a declarat reporterilor că atacatorii „au dezlănțuit o ploaie de lovituri în față și m-au târât afară din vehicul” pe un drum aglomerat din apropierea locului de muncă.
Amir a susținut că atacatorii mascați i-au „rupt hainele” înainte de a-i lua telefonul mobil.
Amir a fost agresat la o zi după ce a ținut un discurs la un seminar aglomerat din capitala Islamabad, în care a criticat dur guvernul premierului Shehbaz Sharif și rolul puternicului militar în politica națională.
Poliția provincială l-a arestat și pe reputatul prezentator TV Imran Riaz Khan, la periferia Islamabadului, în legătură cu un caz de trădare înregistrat împotriva sa, a declarat avocatul său reporterilor. Jurnalistul, care are peste 3 milioane de abonați la canalul său de YouTube, a criticat și subliniat rolul al armatei în politica pakistaneză.
Armata neagă că se amestecă în politica națională, iar Guvernul Sharif respinge acuzațiile că atacă libertatea presei. Pe de altă parte, poliția pakistaneză a lansat în ultima perioadă proceduri penale împotriva mai multor jurnaliști și prezentatori de talk-show-uri politice cunoscuți pentru că sunt critici atât la adresa guvernului, cât și a armatei.
Autoritatea de reglementare a presei electronice din Pakistan (PEMRA), care este responsabilă pentru reglementarea și eliberarea licențelor de difuzare, tipărire și media electronică, a avertizat recent și posturile de știri digitale și radiodifuzorii împotriva difuzării de conținut care ridiculizează instituțiile statului, în special justiția și armata.
Pakistanul ocupă locul 145 din 180 de țări în cel mai recent Index mondial al libertății presei, publicat de organizația Reporteri fără frontiere. (redacția UZPR)
Foto: herald.dawn.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *