◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, „doar o afacere”

Bărbatul acuzat că a detonat o mașină-capcană care a ucis o proeminentă jurnalistă malteză a mărturisit crima într-un interviu acordat unui reporter Reuters și spune că în curând îi va implica pe alții în complotul pentru asasinarea ei.
Vorbind din închisoare, în primul său comentariu asupra cazului, George Degiorgio a spus că dacă ar fi știut mai multe despre Daphne Caruana Galizia „ar fi cerut mai mulți bani pentru a realiza lovitura”: „Aș fi luat 10 milioane, nu 150.000. Pentru mine a fost doar o afacere”, a spus el, referindu-se la suma în euro despre care a spus că a fost plătit pentru uciderea jurnalistei.
Interviul cu Degiorgio a fost realizat în timpul cercetării pentru un podcast în cazul Caruana Galizia, intitulat „Cine a ucis-o pe Daphne?”.
Recunoașterea sa a venit după mai multe încercări ale avocaților lui Degiorgio de a obține grațierea în schimbul mărturiei despre rolul lui în uciderea Caruanei Galizia și alte presupuse crime care implică personalități importante de pe insulă. La 22 iunie, Curtea de Apel din Malta a respins contestațiile legale la acuzațiile de omor împotriva lui și a fratelui său, Alfred, care este co-inculpat. Hotărârea eliberează calea pentru ca procesul să continue, relatează EURACTIV.
Degiorgio a declarat pentru Reuters că va pleda vinovat înainte de orice proces cu juriu.
Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri ai insulei, Yorgen Fenech, a fost, de asemenea, acuzat, în noiembrie 2019, că l-a însărcinat pe Degiorgio și pe cei doi complici ai săi să execute lovitura. Fenech a negat acuzația, dar nu și-a prezentat încă apărarea. Într-o declarație, avocatul său, Gianluca Caruana Curran, a spus că Fenech intenționează să demonstreze în instanță „nu a dorit, nu a căutat sau a sponsorizat în mod activ” asasinarea Caruanei Galizia. Fenech a fost identificat drept creier de un presupus intermediar, șoferul de taxi Melvin Theuma, care a scăpat de urmărire penală pentru rolul său în caz în schimbul depunerii mărturiei. Theuma a spus că a aranjat crima cu frații Degiorgio în numele lui Fenech.
Poliția din Malta și procurorii care se ocupă de cazul de crimă nu au răspuns solicitărilor de un comentariu oficial cu privire la observațiile lui Degiorgio.
Caruana Galizia a fost ucisă după ce a făcut o serie de acuzații de corupție împotriva unor oameni de seamă, inclusiv a miniștrilor din guvernul Partidului Laburist al insulei. Uciderea ei a stârnit suspiciuni că unele dintre persoanele pe care le ancheta ar putea fi implicate în complotul care a dus la moartea jurnalistei. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *