◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Sistemele sanitare ale lumii, „complet nepregătite” pentru un „tsunami oncologic”

Lumea trebuie să se pregătească urgent pentru un „tsunami” global de milioane de pacienți cu cancer în vârstă – sau riscă un colaps al sistemelor de asistență medicală, au avertizat medici din cadrul Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), într-un raport citat de The Guardian.

Odată cu creșterea rapidă a populației de persoane în vârstă, o creștere a numărului de pacienți vârstnici cu cancer este acum o „problemă serioasă de sănătate publică”, arată specialiștii, care atrag atenția că toate centrele de cancer trebuie să se pregătească pentru „un tsunami oncologic”.

La întâlnirea anuală a ASCO de la Chicago, cea mai mare conferință de cancer din lume, Andrew Chapman, directorul Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health și specialist în oncologie geriatrică, a declarat: „Pe măsură ce populația se extinde și incidența crește, suntem pregătiți cu adevărat să facem față acestor nevoi? Cred că la nivel global, nu suntem pregătiți”.

Dr Julie Gralow, directorul medical și vicepreședintele executiv al ASCO, a spus că sistemele de asistență medicală ar trebui să acționeze imediat, pentru a evita să fie copleșite de creșterea dramatică a pacienților în vârstă cu cancer: „Până în 2040, se așteaptă ca povara globală să crească la 27,5 milioane de cazuri noi de cancer și la 16,3 milioane de decese din această cauză, pur și simplu din cauza creșterii populației în vârstă”.

Potrivit estimărilor Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC), în 2018 au existat 17 milioane de cazuri noi de cancer și 9,5 milioane de decese la nivel mondial.

În SUA, Institutul Național al Cancerului estimează că până în 2040, aproape trei sferturi (73%) dintre persoanele care trăiesc cu cancer vor avea peste 65 de ani.

În Marea Britanie, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer va crește cu o treime până în 2040, ducând numărul de cazuri noi în fiecare an de la 384.000 la 506.000 pentru prima dată, potrivit analizei Cancer Research UK. Majoritatea celor afectați vor avea peste 70 de ani – 60% din cazuri și 76% din decese.  (redacția UZPR)

Foto: Olga Kononenko/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *