◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Legea pentru ordinea publică din Marea Britanie

La finalul lunii aprilie 2023, Parlamentul Regatului Unit a adoptat această lege profund tulburătoare, incompatibilă cu obligațiile internaționale ale Regatului Unit privind drepturile oamenilor la libertatea de exprimare, întrunire pașnică și asociere, a avertizat șeful ONU pentru drepturile omului, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite Volker Türk (https://news.un.org/fr/story/2023/04/1134607, postat pe 27 aprilie 2023): „Această nouă lege impune restricții grave și nejustificate asupra acestor drepturi, care nu sunt nici necesare și nici proporționale pentru atingerea unui obiectiv legitim, așa cum este definit de dreptul internațional. Această lege este complet inutilă, deoarece poliția britanică are deja puterea de a acționa împotriva demonstrațiilor violente și perturbatoare”. Türk a fost deosebit de îngrijorat de faptul că legea extinde puterile poliției de a opri și percheziționa indivizi, inclusiv fără suspiciuni. O astfel de lege permite, de asemenea, definirea unora dintre noile infracțiuni penale „vag și excesiv de larg” și impunerea „sancțiunilor penale inutile și disproporționate celor care organizează sau participă la proteste pașnice”, a regretat el.

Înaltul Comisar a atras o atenție deosebită asupra ordinelor de prevenire a tulburărilor grave introduse de lege. Acestea permit instanțelor din Marea Britanie să interzică persoanelor vizate să se afle în anumite locuri în anumite momente, să fie cu anumite persoane sau să folosească internetul în anumite moduri. În plus, acestea ar putea duce la supravegherea electronică a persoanei în cauză pentru a se asigura că respectă aceste ordine. Pentru ONU, este deosebit de îngrijorător faptul că astfel de ordine pot fi emise împotriva unor persoane care nu au fost niciodată condamnate pentru vreo infracțiune. Riscul grav este ca aceste ordine să limiteze preventiv exercitarea legitimă a drepturilor unei persoane în viitor. „Guvernele sunt obligate să faciliteze protestele pașnice, protejând în același Timp publicul de perturbări grave și de lungă durată. Dar riscul grav este ca aceste ordine să limiteze în mod preventiv exercitarea legitimă a drepturilor unei persoane în viitor”. Șeful ONU pentru drepturile omului și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că legea pare să vizeze în special acțiunile pașnice ale oamenilor care protestează împotriva abuzurilor drepturilor omului și a problemelor de mediu. „În timp ce lumea se confruntă cu triple crize planetare ale schimbărilor climatice, pierderii biodiversității și poluării, guvernele ar trebui să protejeze și să faciliteze protestele pașnice pe aceste probleme existențiale, nu să le împiedice și să le blocheze”, a subliniat Türk.

Mai larg, ONU consideră că adoptarea acestui proiect de lege slăbește, din păcate, obligațiile privind drepturile omului, pe care Regatul Unit al Marii Britanii  le-a susținut de mult în forurile internaționale. Prin urmare, domnul Türk solicită guvernului britanic să anuleze această legislație cât mai curând posibil.

 

Emilan M. Dobrescu, UZPR

Foto: Ryoji Iwata/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *