◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Fotojurnaliștii ucraineni documentează daunele provocate de război patrimoniului țării lor

UNESCO a lansat un nou program de instruire a fotojurnaliştilor ucraineni, chemați să documenteze daunele aduse de invadarea Ucrainei de către Rusia în peste 50 de situri de patrimoniu cultural. UNESCO va lucra cu 65 de jurnalişti ucraineni din toată ţara pentru a documenta şi verifica aceste daune, în parteneriat cu Institutul de Informaţii de Masă şi în coordonare cu Ministerul Culturii.

Selectați dintre cei peste 200 de candidați, cei 65 de jurnaliști vor primi mai întâi instruire de la UNESCO și IMI cu privire la problemele de siguranță, precum și la documentarea daunelor aduse siturilor de cultură și la acoperirea patrimoniului viu și a diversității expresiilor culturale în timp de război. Potrivit unesco.org, ei vor merge apoi pe teren, pentru a intervieva profesioniști din domeniul culturii, inclusiv artiști, membri ai comunităților locale și deținători și practicieni ai moștenirii vii, subliniind astfel rezistența culturii în perioadele de conflict.

Proiectul va fi însoțit de fotoreporterul ucrainean Stas Kozliuk, care a contribuit cel mai recent la investigațiile New York Times, premiate de Pulitzer, în Ucraina.

Acest proiect combină o dublă prioritate a UNESCO: sprijinirea jurnaliştilor şi sprijinirea artiştilor. „Vom îmbunătăți documentarea daunelor aduse sectorului cultural și vom promova cele mai bune proiecte de reziliență ale profesioniștilor din domeniul cultural, oferind în același timp mijloace de trai suplimentare fotojurnaliştilor și consolidându-le experiența și abilitățile profesionale”, susține Chiara Dezzi Bardeschi, reprezentant UNESCO în Ucraina.

În ciuda pierderii de venituri și a prăbușirii veniturilor din publicitate în sectorul media, mii de jurnaliști și lucrători media continuă să acopere conflictul ,pentru a se asigura că populația are acces la informații care pot salva vieți. Fotojurnaliştii care participă la acest nou proiect UNESCO vor primi un grant de 1.000 de dolari pentru a menține continuitatea activităţii lor profesionale şi pentru a-şi finanţa nevoile de bază. (redacția UZPR)

Foto: Alvis Wolff/Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *