◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Codul european de practică privind dezinformarea. O nouă întrunire

Semnatarii Codului de practică privind dezinformarea s-au reunit la Bruxelles, pentru a discuta despre primul an de progres al inițiativei, ca urmare a retragerii Twitter din programul voluntar și cu AI generativă pe ordinea de zi.

Comisarii Věra Jourová și Thierry Breton s-au întâlnit cu reprezentanții semnatarilor Codului, a căror listă s-a extins recent, după ce s-au alăturat organisme precum Global Dezinformation Index, European Factchecking Standards Network și AI Forensics.

Participanții includ acum o gamă largă de actori online, de la grupuri de cercetare și organizații ale societății civile până la cele mai mari platforme supuse noilor reglementări în temeiul Digital Services Act (DSA).

Codul original a fost publicat în 2020, urmat, un an mai târziu, de sugestiile Comisiei pentru a aborda punctele slabe. O versiune consolidată a Codului a fost lansată apoi în iunie 2022.

Codul este un set de măsuri voluntare menite să abordeze problema dezinformării, la care organizațiile se pot abona, dar va deveni un Cod de conduită conform DSA odată ce această legislație va intra în vigoare, la sfârșitul acestui an. Aceasta înseamnă că aderarea la acesta este văzută ca un indicator timpuriu al respectării viitoare a regulamentului digital, potrivit EURACTIV.

O moderare mai consistentă a conținutului și investiții în verificarea faptelor sunt încă necesare, a spus Jourová: „Există încă mult prea mult conținut periculos de dezinformare care circulă pe platforme și prea puțină capacitate, verificare și etichetare în UE, în special în statele membre și limbile mai mici. Este nevoie de o capacitate suficientă în toate statele membre, mai ales în țările din Europa Centrală și de Est, care sunt atacate permanent din surse de dezinformare, în special rusești”.

Platformele sociale majore și-au prezentat primele rapoarte de progres cu privire la conformitatea cu Codul de practică actualizat privind dezinformarea, dar oficialii UE au criticat Twitter pentru eforturile sale limitate.

Comisia urmează să le ceară actorilor să eticheteze în mod clar conținutul generat de AI, o practică despre care Jourová a spus că ar trebui să înceapă imediat.

În iulie, semnatarii Codului urmează să prezinte o a doua rundă de rapoarte de progres. (redacția UZPR)

Foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *