◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Simpozionul ”Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere” Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești 

Vineri, 4 iunie 2021, Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești, în cadrul activităților dedicate împlinirii a 100 de ani de existență, a organizat Simpozionul  ”Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”.

Moderatorul acestuia a fost doamna Mihaela Radu, directorul bibliotecii.

În prima parte a manifestărilor, Petre Țurlea, prof. univ.dr. și cercetător, și ing. Neculai Ursu, președintele Asociației Culturale ”București-Chișinău”, filiala Prahova, au rostit alocuțiuni referitoare la viața și activitatea savantului român.

Petre Țurlea este autorul a 40 de cărți dintre care 10 sunt dedicate în totalitate sau parțial lui Nicolae Iorga. Printre ultimele apariții editoriale ale Domniei Sale a amintit: ”Nicolae Iorga”, Editura Enciclopedica,  ”Școala română din Franța”, Editura Semne, București, ”Nicolae Iorga – O viață pentru neamul românesc”, Editura Karta-Graphic, ”Ultimii 2 regi”, 3 volume masive dintre care două se referă la activitatea regelui Carol al II-lea și a regelui Mihai.

 Studiile menționate se bazează pe o informație de arhivă necunoscută. 

În ceea ce privește activitatea lui Nicolae Iorga, conferențiarul Petre Țurlea  a evidențiat rolul avut de acesta în formarea statului național unitar român, definiția dată de acesta istoricului și care i se potrivește perfect, implicarea în rezolvarea tuturor problemelor din istoria României din acel timp, precum: luări de poziție  contra cosmopolitismului, prelegerea ”Despre drepturile limbii naționale în statul modern”, acțiuni de pregătire sufletească a românilor înainte de Primul Război Mondial, susținerea de cursuri universitare și prelegeri în diverse localități din țară, scrierea de articole, cursurile de vară de la Vălenii-de-Munte, lupta împotriva revizionismului maghiar, înființarea a trei instituții în afara granițelor țării: Școala Română din Franța, Casa Romena de la Veneția și Institutul de Arheologie din Albania, construit pe un teren propriu, primit în dar de la președintele Albaniei pentru cartea ”Istoria Albaniei”.    

Au fost aduse la cunoștința auditorilor aprecieri de care s-a bucurat Nicolae Iorga din partea contemporanilor săi, printre care s-au aflat și Pamfil Șeicaru, Constantin Noica, Constantin Rădulescu-Motru etc.

În concluzie, prof.univ.dr. Petre Țurlea a sintetizat moștenirea pe care a lăsat-o Iorga urmașilor săi, după cum urmează: pentru cultură – cărți, pentru istoria poporului român – contribuția la formarea statului național unitar român, pentru poporul român – pilda unei vieți care a ars ca o făclie pentru neamul său. A făcut cunoscut sfatul dat de Iorga generațiilor viitoare.

Cărțile prezentate au fost donate bibliotecii.

În semn de respect și recunoștință pentru colaborarea pe care o are cu biblioteca și pentru studiile realizate despre viața și activitatea patronului acesteia, doamna Mihaela Radu, directorul bibliotecii, i-a oferit: ”Albumul aniversar.100 de ani în slujba culturii” și ”Macheta jubiliară”.

Ing. Neculai Ursu a prezentat aspecte ale vieții și activității lui Nicolae Iorga, insistând, în mod deosebit, asupra Școlii Românești de la Sarande și asupra aprecierilor de care s-a bucurat din partea contemporanilor.      

În continuare, cei prezenți, în Sala de lectură ”Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene Prahova, au avut posibilitatea de a viziona filmul ”Nicolae Iorga”, creație a personalului bibliotecii, designer Nicoleta Berendei.

Acesta a oferit vizitatorilor o informație documentară esențializată, bine selectată și concentrată despre: nașterea și copilăria lui Nicolae Iorga, anii de studiu, calități intelectuale, creația monumentală alcătuită din: 1003 cărți, 12.755 articole, 4963 recenzii și cronici, exemple de scrieri, aprecieri de care s-a bucurat atât în țară, cât și în străinătate,   fotografii, casa de vară de la Vălenii-de-Munte, rolul avut în transformarea orașului Vălenii-de-Munte într-un centru academic și cultural, relația cu oamenii politici și cu partidele politice ale timpului, exemple de cărți existente în fondul bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga”, poezia premonitorie,”Brad bătrân”, înregistrări din discursurile lui.

 Personalitatea lui Nicolae Iorga a fost omagiată și prin intermediul a două expoziții: una de cărți ale savantului român, existente în fondul documentar al bibliotecii, realizată în Rotonda acesteia și una stradală, realizată pe gardul exterior al aceleiași instituții, intitulată ”Omul și poetul ”, în care trecătorii pot admira fotografii care îl înfățișează pe savantul român în diferite ipostaze ale vieții și activității sale și pot lectura  poeziile: ”Brad bătrân”, ”Toamna”, ”Poveste cu un sfinx”, ”Pace”. 

A avut loc premierea online a Concursului ”Atemporalul Iorga”.   

Au fost depuse buchete de flori la statuia lui Nicolae Iorga, din Parcul ”Nichita Stănescu”, din Ploiești. 

 

Elena TRIFAN / UZPR Prahova 

  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *