◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Medicina chinezească… contra bătrâneții

Să facem zilnic exerciții de  menținere a formei. Exercițiile fizice  întârzie mult procesul de îmbătrânire,  in special exercițiile chinezești de  menținere a formei, care sunt ușoare  si împiedică extenuarea. De fapt, cea  mai mare parte a declinului fizic de care suferă persoanele mai vârstnice  își are rădăcinile nu în vârstă, ci în  simpla folosire inadecvata a mintii și  trupului. Nu mai exista nicio îndoială  ca exercițiile fizice regulate reprezinta  una dintre cele mai bune cai de a  preveni si de a trata aproape toate  tipurile de boli.  Exercițiile pot energiza sistemul  imunitar, pentru a opri răspândirea  virușilor si a celulelor îmbolnăvite.  Dat fiind ca nu cer eforturi epuizante,  exercițiile chinezești ușoare sunt cea  mai buna forma de exersare. Ele nu au efectele secundare produse de  unele sporturi grele.   
 
* Acumulați frecvent in gura saliva si înghițiți-o. Saliva este un fluid corporal prețios, cu puteri magice in  tratament si întinerire.  De sute de ani chinezii i-au acordat  cel mai înalt respect, cu toate ca  valoarea ei de-abia începe sa fie perceputa in Occident. Saliva poate hrăni creierul, ajuta la digestie, detoxifica organismul, mărește   flexibilitatea, sporește luciul si netezimea fetei si corpului, stimulează sexualitatea si întărește imunitatea – toate funcțiile care se opun efectelor îmbătrânirii (citiți mai multe AICI: Saliva, conform medicinei tradiționale chineze, este “lichidul de aur”. Înghițiți regulat saliva si veți avea o  sănătate de fier!) 
 
* Sa ne lovim ușurel cu degetele  capul si urechile. Capul este cartierul general al vieții. Dacă zilnic il lovim ușor cu degetele, efectuând exercițiul  intern al lui Dharma „Bataia Tobei Cerești”, stimulam funcționarea  mintii, îmbunătățim memoria si, de asemenea, prevenim sau ameliorăm tiuitul in urechi si bolile Parkinson si Alzheimer – afecțiuni care in zilele  noastre însoțesc din ce în ce mai  frecvent bătrânețea.   
 
* Sa ne trecem des degetele prin pär. par. Pieptanarea frecventa a parului cu degetele goale poate stimula circulatia sängelui, dezvoltä capacitatea mentalä si memoria si păstrează culoarea naturalä a pärului.  
 
* Sa strângem ușor din dinți de mai  multe ori pe zi. Dintii sunt alt semn  important al värstei. Pierderea dintilor este asociatä adesea cu bätränetea. Pentru a-i pastra, chinezii din vechime recomandau sa inclestam usor dintii. Aceasta nu numai cä ii intareste si ii impiedica sä se deterioreze prematur, ci stimuleazä si sexualitatea si forta mentalä.Miscarile dintilor afecteaza nemijlocit functionarea psihica si performanta sexualä. 
 
* Sa ne masam talpile de mai multe  ori pe zi. Exista o poveste  chinezeasca despre o familie in care  mai multe generatii au trait peste 100  de ani. Cand au fost intrebati care sunt secretele longevitatii lor, membrii familiei au raspuns cä isi  masau des tälpile. Talpa este locul din care porneste meridianul rinichiului.Masarea frecventa a talpilor poate intari forta rinichilor si ii face sä comunice cu inima, un proces cunoscut in lucrärile clasice ale sistemului chinez de ingrijire naturalä  a sänätätii, sub numele shui huo ji  („apa si focul se echilibreaza intre  ele”) 
 
* Sa contractam si sa relaxam des  muschii anali si degetele picioarelor. Aceasta stimuleaza sexualitatea, qi-ul  rinichilor, functia urinara si alte functii asociate adesea cu värsta. Dacä vitalitatea sexuala scäzutä si incontinenta sunt simboluri ale imbätränirii premature, contractarea  si relaxarea ritmicä a muschilor anali  si a degetelor picioarelor, efectuate  frecvent, pot intärzia procesul de imbätränire, impiedicand aparitia  acestor deregläri.  
 
* Sä nu läsäm stomacul sä se umple  la nicio masä mai mult de 70-80% din capacitatea lui, chiar daca alimentatia ne este sanatoasa. Acest principiu intelept al vechilor chinezi este confirmat de un experiment stiintific recent, care aratä cä, modalitatea cea  mai bunä de a intärzia imbätränirea si de a prelungi viata la soareci,este hränirea lor sub nivelul obisnuit, dändu-le atata hrana cat sä supravietuiascä. Soarecii subalimentati nu numai ca au träit cu 35% mai mult decät cei hraniti pe säturate, ci au fost mult  mai putin expusi la aparitia cancerului si a altor maladii Supraalimentarea deterioreazä stomacul, iroseste energia si ne face sa ne simtim  ingreunati si obositi.
Prin urmare: in numele sänätätii noastre, este mai bine sa rämänem in zona „mai putin decat ar trebui”, decat in zona „mai  mult decat ar trebui” – in privinta cantitatii!
 
*Sa bem trei linguri de supa la  inceputul fiecarei mese si vom fi feriti  de multe probleme la bätränete. Chinezii din vechime credeau ca acest procedeu stimuleaza pofta de mancare si favorizeaza digestia,prevenind  astfel bolile sistemului digestiv. Desigur, „trei” nu este un numär fix. Ideea este ca trebuie sä bem cäteva guri de supä la inceputul  fiecärei mese.     
 
* Sa bem zilnic multa apä curatä. Apa este primul dintre „cele cinci elemente” si joaca un rol vital in functionarea corectä a organismului. Faptul ca peste 70% din greutatea corpului o reprezintä apa, vorbeste de la sine. Apa umezeste pielea, face flexibile incheieturile, curätä corpul, ajutä digestia si defecatia si mai are multe alte functii biologice vitale. Chiar si un mic deficit de apä ne face sä ne simtim obositi si sä ne fie räu.        
* Sä dormim intotdeauna suficient si profund Lipsa somnului obligä corpul  la eforturi suplimentare, epuizand rezervele strategice de energie, deregland circulatia sangelui si a lui qi si släbind sistemele cerebral si imunitar. In esentä, accelereazä  procesul de imbatranire a corpului. Cänd dormim, camera trebuie sa fie bine aerisitä, dar curentul sau väntul nu trebuie sä ajunga direct la noi. 
 
* Sä petrecem zilnic mult timp in aer  liber. Sä facem dupa cinä o plimbare  de o milä. Acestea ne asigurä zilnic mult aer curat si luminä naturalä de la soare. Aerul curat si soarele sunt pentru viata ceea ce este petrolul  pentru lämpi, iar in lipsa lor viata nu ar fi posibilä. Chinezii din vremurile vechi credeau cä aerul curat si lumina blända a soarelui contin energie, care ne poate  hräni plämänii, inima, creierul si pielea, dändu-ne energie si tinerete.  
 
Cea mai simpla metoda de  prevenire a Alzheimer-ului: Cercetatorii Lawrence Katz si Mamung Rubin au descoperit cä este  necesar sä stimulam cealalta emisferä  cerebralä pentru a preintampina  topirea creierului datoratä rutinei (care ne scuteste de efort in  executarea unor activitati intelectuale).Din anul 2000, susnumitii au creat Neurobionica, care subliniazä necesitatea efortului suplimentar impus creierului.Sunt recomandate niste exercitii-eforturi de „biciuire” a celeilalte emisfere (cea dreaptä  dirijeaza miscärile pärtii stängi a corpului si invers).
 
  -Puneti ceasul la mana cealalta …
– Spalati dintii cu cealalta mana…
-Mergeti spre casa si de acasa spre obiectivul propus pe alt drum…
– Mergeti in casa cu spatele (chinezii fac asta zilnic in exercitiile lor efectuate in parcuri) 
– Priviti cu ochii stransi …
– Priviti fotografiile tinandu-le cu susul in jos sau cu capul aplecat ..
– Stimulati cerul gurii cu arome foarte diferite
-Priviti ora ceasului in oglindä..
-Miscati mausul cu cealalta mäna…
-Spalati-vä partile intime cu cealalta mäna..
-Mancati tinand tacamul in cealalta  mäna ..
-Täiati päinea cu cealalta mäna …
-Faceti orice alte exercitii, conform  cu imaginatia fiecaruia,care sa contravina rutinei zilnice. 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *