◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.05.2024

Statele din zona Asia-Pacific,
cele mai periculoase
pentru jurnaliști

Zona Asia-Pacific, în care trăiește 60% din populația lumii, găzduiește unele dintre cele mai periculoase țări pentru jurnaliști, mai multe state situându-se pe locurile cele mai jos dintre cele 180 de țări incluse în Indexul privind Libertatea Presei al organizației Reporteri fără frontier (RSF): China (179), Vietnam (178) , Myanmar (172) și India (161).

China a fost numită „cel mai mare temnicer de jurnalişti” în ultimii doi ani consecutivi, fiind urmată de Myanmar. În Afganistan, femeile jurnaliste sunt interzise, potrivit asiatimes.com.

Implicațiile declinului mass-media, care se înregistrează în toată lumea, pentru democrațiile emergente și țările nedemocratice sunt majore. În Asia-Pacific, peisajul media este umbrit de autocenzură. Media trebuie să urmeze o anume linie editorială pentru a rămâne deschise – în caz contrat se confruntă cu închiderea forțată de guvern.

Din Afganistan până în Myanmar, jurnaliştii au fost nevoiţi să fugă şi/sau să opereze în subteran pentru a aduce ştiri publicului. Peisajul media odată vibrant din Cambodgia a fost redus la două mici instituții independente care abia pot relata fără a risca închiderea. În Pacific, China a depus eforturi concertate pentru a influența mass-media – un raport recent a descoperit că un oficial de la Ambasada chineză din Insulele Solomon a încercat să ofere presei locale propria poveste despre alegerile din Taiwan.

Lipsa unui model de afaceri viabil din punct de vedere financiar expune și mai mult instituțiile media din Asia-Pacific la riscul influenței interne și externe. În India, „toate mass-media sunt acum deținute de oameni de afaceri bogați, apropiați de prim-ministrul Narendra Modi”, potrivit analizei RSF, în timp ce China folosește tactici de partajare a conținutului pentru a răspândi narațiunile despre Beijing în străinătate, inclusiv în locuri precum Indonezia. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *