◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Iohannis a desemnat-o pe Simina Tănăsescu judecător la CCR. Majoritatea la Curte se poate schimba

Președintele Klaus Iohannis o propune pe Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial, pentru postul vacant de judecător la CCR, au declarat pentru Digi24.ro surse politice. Curtea Constituțională a trimis săptămâna trecută Președintelui Iohannis, președintelui Camerei Deputaților și președintelui Senatului, notificare privind necesitatea înlocuirii a trei judecători din componența CCR cărora le expiră mandatele în luna iunie. Odată cu noile numiri, majoritatea favorabilă social-democraților ar putea fi răsturnată.

 Fostul consilier prezidenţial Simina Tănăsescu a fost numită luni judecător la Curtea Constituţională, în locul lui Petre Lăzăroiu, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 6 mai a.c., decretul privind numirea în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a doamnei Elena-Simina Tănăsescu pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2019”, anunţă Preşedinţia.


Judecătorul Petre Lăzăroiu trebuie să plece de la CCR în 2 iunie, și în locul său trebuie să vină un magistrat numit de Președintele Klaus Iohannis. Lăzăroiu a fost numit de fostul președinte Traian Băsescu și s-a aflat în mijlocul unor repetate controverse, inclusiv în cea recentă legată de decizia pe care Curtea trebuie să o dea pe sesizarea depusă de Florin Iordache împotriva completurilor de trei judecători de la ICCJ. Lăzăroiu a fost însărcinat să redacteze raportul cu recomandări pe această sesizare, după care, în mijlocul unor tensiuni uriașe generate în interiorul instituției din cauza mizei politice uriașe, a anunțat că are o problemă medicală și decizia a fost amânată de două ori, noul termen de judecată fiind pe 20 mai. Lăzăroiu s-a mai situat de partea PSD și în vara anului trecut, când a susținut că a fost contactat de consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că există solicitări ale societății civile privind emiterea unui decret pentru încetarea mandatului de judecător. În urma acestor declarații, Simina Tănăsescu și-a dat demisia.

Al doilea judecător căruia îi expiră mandatul este Ștefan Minea, acesta terminându-și cariera la CCR în 15 iunie. În locul acestuia va fi desemnat un magistrat de către plenul Camerei Deputaților. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, marţi, procedura de numire a unui nou judecător, până pe 6 mai urmând să fie depuse propunerile grupurilor parlamentare pentru acest post, Comisia juridică va întocmi raportul până pe 7 mai iar până în 15 mai plenul Camerei Deputaţilor urmează să dea votul. Decizia stă de fapt la PSD, mai exact la președintele Liviu Dragnea. Deși considerat a fi favorit pentru acest post, Florin Iordache a declarat pentru Digi24.ro că nu va pleca la CCR. Deocamdată conducerea social-democrată nu a fost informată în legătură cu numele viitorului candidat al PSD pentru Curtea Constituțională, urmând să vină, cel mai probabil, din zona magistraților afiliați partidului.

Şi mandatul judecătoarei Maya Teodoroiu, numită de Senat, expiră iar acesta urmează să stabilească un calendar pentru numirea unui nou judecător. Maya Teodoroiu a fost desemnată de PSD, dar, teoretic, postul ei ar trebui să revină celor de la ALDE, eventual pentru Teodor Meleșcanu. Însă, Liviu Dragnea nu vrea să îi cedeze lui Călin Popescu Tăriceanu postul, surse din conducerea ALDE declarând pentru Digi24.ro că președintele PSD nici măcar nu a menționat subiectul în discuțiile cu partenerii de Coaliție.

În momentul de față, pe dosarele majore cu miză mare, cei nouă judecători sunt împărțiți în două tabere aproape egale. Dacă se ia în calcul posibila influență politică, de o parte se situează Valer Dorneanu, Petre Lăzăroiu, Maya Teodoroiu, Marian Enache, Ștefan Minea. Departea cealaltă s-ar afla Daniel Morar, Livia Stanciu, Varga Attila, Mona Pivniceru.

Ce spune legea despre numirea judecătorilor la CCR

Potrivit legii, Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie sa aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.

Cu 3 luni înainte de expirarea mandatului fiecărui judecător, preşedintele Curţii sesizează pe preşedintele Camerei Parlamentului care a numit judecătorul sau, după caz, pe Preşedintele României, solicitându-l să numească un altul în locul lui; numirea trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor. În cazul în care mandatul a încetat înainte de expirarea duratei pentru care judecătorul a fost numit, iar perioada rămasă depăşeşte 6 luni, preşedintele va sesiza autoritatea publică prevăzută la alin.(1), în termen de cel mult 3 zile de la data încetării mandatului, în vederea numirii unui nou judecător. Mandatul judecătorului astfel numit încetează la expirarea duratei mandatului pe care l-a avut judecătorul înlocuit.

digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *