◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Reporteri fără frontiere acuză încercările de intimidare a jurnaliștilor care investighează corupția din Liban

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) condamnă cele două citații ilegale pentru interogatoriu pe care le-a primit redactorul Jean Kassir, al site-ului de știri libanez Megaphone News, în legătură cu un articol critic la adresa unor înalți oficiali, inclusiv a procurorului din spatele citațiilor.  RSF consideră aceste citații ca fiind încă o încercare de intimidare a jurnaliştilor din Liban.

Lui Jean Kassir i s-a înmânat o citație să se prezinte pentru a fi audiat la Direcția Centrală de Inspecție a Securităţii Statului (DGSE). Nu s-a dat niciun motiv, Kassir a refuzat să meargă pe motiv că DGSE nu este autorizată să investigheze jurnaliştii.

Redacția Megaphone News a lega citația de un articol care a numit mai multe personalități de notorietate acuzate de „diverse infracțiuni, de la jefuirea banilor publici și îmbogățirea ilegală până la obstrucționarea legii”. Printre aceștia se numără procurorul general Ghassan Oueidat, care este acuzat în legătură cu explozia din portul Beirut, din august 2020 și care – potrivit Megaphone News – a fost persoana care a dat ordin de investigare a site-ului. Oueidat este binecunoscut pentru că a inițiat proceduri judiciare împotriva lui Tarek Bitar, judecătorul independent însărcinat cu investigarea exploziei.

Citația a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât nu a fost depusă nicio plângere oficială împotriva lui Kassir. „Dacă procurorul general dorește să respecte legea, trebuie să sesizeze instanța, deoarece Megaphone News este înregistrată ca site media la Ministerul Informației”, a spus avocatul lui Kassir. „Nu numai că Jean Kassir a fost chemat din ordinul direct al procurorului, ceea ce constituie un flagrant abuz de autoritate împotriva unui jurnalist, dar metoda folosită pentru a înmâna citația – trimiterea agenților de securitate a statului să-l intercepteze în stradă – amintește de ilegalitatea și violența folosite de miliții în timpul războiului civil din Liban. Aceasta a fost o încercare de a intimida Megaphone News și, indirect, toți jurnaliștii care ar putea îndrăzni să investigheze corupția pe scară largă din Liban”, punctează RSF.

Ministrul Informației, Ziad Makari, a spus că va urmări cazul și și-a reiterat angajamentul de a apăra libertatea de exprimare, așa cum este garantată de Constituția libaneză.

Megaphone News a fost deja amenințată cu urmărirea penală pentru acoperirea anchetei cu privire la explozia din portul Beirut. La 26 ianuarie, ministrul Justiției, Henry Khoury, a anunțat că intenționează să introducă proceduri de „știri false” împotriva site-ului. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *