◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

Norvegia. Efecte negative

Depozitarea deșeurilor miniere în fiorduri

Compania privată norvegiană Nordic Mining a primit în anul 2009 permisiunea de a depozita deșeuri într-unul dintre fiordurile țării, ceea ce a dus la critici din partea ecologiștilor locali și la îngrijorări cu privire la consecințele asupra mediului (În Norvegia, există o dispută privind permisiunea de a arunca deșeuri în fiorduri | Voice of Europe): două grupuri de mediu norvegiene au intentat un proces guvernului norvegian, cerând interzicerea eliberării de licențe pentru deversarea deșeurilor în fiorduri. Disputa a durat 15 ani și s-a încheiat cu victoria guvernului. Acum, organizațiile de mediu trebuie să plătească 130.000 de euro cheltuieli de judecată, iar Nordic Mining va putea îngropa 170 de milioane de tone de deșeuri miniere pe fundul fiordului Fjorde din sud-vestul Norvegiei.

Nordic Mining intenționează să extragă granate – un mineral unic folosit ca abraziv – și rutil – un mineral oxidat folosit, printre altele, în vopsele, produse cosmetice, implanturi medicale și articulații artificiale. Compania a primit o licență pentru a elimina patru milioane de tone de deșeuri pe an, dar directorul său general, Ivar Fossum, a declarat că, de fapt, intenționează să elimine 1,2 milioane de tone pe an. Zona desemnată pentru eliminare se întinde pe patru kilometri pătrați, reprezentând 4% din fundul fiordului.

Decizia a fost criticată nu doar de ecologiștii care au intentat procesul, ci și de Institutul Norvegian de Cercetări Marine, care a consiliat guvernul în această privință și a oferit o evaluare negativă a eliminării deșeurilor. Guvernul norvegian nu a comentat încă situația. Reclamanții mai pot face apel la decizia instanței, dar susțin că nu au fondurile necesare pentru a face acest lucru.

 

Efectele băuturilor energizante

Potrivit unui studiu realizat în Norvegia, s-a constatat că un consum frecvent de băuturi energizante este legat de calitatea slabă a somnului și de insomnie în rândul studenților (https://www.stiripesurse.ro/ce-a-scos-la-iveala-un-nou-studiu-despre-consumul-frecvent-de-bauturi-energizante_3210291.html): studiul arată că, cu cât studenții consumă mai des băuturi energizante, cu atât dorm mai puține ore noaptea. Chiar și consumul ocazional, cum ar fi de 1-3 ori pe lună, este asociat cu un risc mai mare de insomnie. Băuturile energizante conțin, de obicei, aproximativ 150 mg de cofeină pe litru, precum și cantități variabile de zahăr, vitamine, minerale și aminoacizi.

Aceste băuturi sunt populare în rândul studenților și al tinerilor datorită stimulării performanțelor mentale și fizice ale celui care le consumă. Deși există dovezi care sugerează că băuturile energizante au un impact negative asupra calității somnului, rămâne neclar ce aspecte ale somnului sunt afectate și dacă aceste efecte diferă între sexe. Pentru a investiga acest aspect în continuare, cercetătorii au analizat datele din Studiul privind sănătatea și bunăstarea studenților (studiul SHOT22), care a chestionat 53.266 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Participanții au fost întrebați cu privire la frecvența consumului de băuturi energizante și la obiceiurile lor de somn. Rezultatele au relevat diferențe notabile între sexe în ceea ce privește modelele de consum de băuturi energizante, femeile fiind mai puțin predispuse să consume băuturi energizante în comparație cu bărbații. Cu toate acestea, atât bărbații, cât și femeile care au raportat un consum mai mare de băuturi energizante au dormit mai puțin în comparație cu cei care le consumau ocazional sau de loc. Aceste persoane au avut, de asemenea, mai multe dificultăți în a adormi și în a se trezi în timpul nopții, ceea ce a dus la o eficiență mai scăzută a somnului.

Problemele cu somnul au fost mai răspândite în rândul bărbaților și al femeilor care au consumat zilnic băuturi energizante în comparație cu cei care le consumau ocazional sau de loc. De asemenea, studiul a constatat că cei care consumau băuturi energizante de 1-3 ori pe lună prezentau în continuare un risc crescut al problemelor de somn. Studiul întreprins a fost observațional, astfel încât nu se pot trage concluzii definitive cu privire la relația cauză-efect între consumul de băuturi energizante și problemele de somn. Cercetătorii sugerează că identificarea factorilor de risc modificabili, cum ar fi frecvența consumului de băuturi energizante, ar putea ajuta la dezvoltarea de intervenții pentru a aborda problemele de somn la tinerii care consumă băuturi energizante.

 

Emilian M. Dobrescu/UZPR

Edith Mihaela Dobrescu/Institutul de Economie Mondială

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *