◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.04.2024

Avertisment de la zeci
de experți internaționali: AI poate fi folosită pentru diminuarea controlului oamenilor asupra propriilor vieți

Un grup de experți din 12 țări pledează, într-un volum-avertisment, împotriva creării de noi tehnologii de inteligență artificială (AI) pur și simplu de dragul de a face computere noi și mai avansate și îndeamnă dezvoltatorii să se concentreze asupra tehnologiei care satisface cu adevărat nevoile oamenilor și îmbunătățește experiența umană.

Noua carte, „Human-Centered AI”, care include contribuții de la 50 de experți în diverse discipline, inclusiv informatică, drept și sociologie, analizează conceptul de schimbare a AI de la îmbunătățiri bazate pe tehnologie la îmbunătățiri centrate pe om. Acest lucru ar asigura că tehnologia se aliniază cu bunăstarea oamenilor mai degrabă decât să înlocuiască sau să devalorizeze lucrătorii umani.

Shannon Vallor, expert de top de la Universitatea din Edinburgh, subliniază că AI centrată pe om își propune să sprijine și să împuternicească oamenii, contrastând puternic cu tehnologia dezvoltată doar pentru a-și prezenta puterea. Specialistul subliniază ascensiunea AI generativă, criticând dezvoltarea acesteia ca fiind determinată de dorința corporativă, mai degrabă decât de necesitatea umană, ceea ce duce la o tehnologie la care oamenii trebuie să se adapteze și cu care trebuie să concureze mai degrabă decât una concepută pentru a face viața cuiva mai ușoară. „Ceea ce obținem este ceva căruia trebuie să-i facem față, nu ceva conceput de noi pentru noi și care să ne avantajeze. Nu este tehnologia de care aveam nevoie – în loc să adaptăm tehnologiile la nevoile noastre, ne adaptăm noi la nevoile tehnologiei”, explică Vallor.

Cartea ridică, de asemenea, preocupări cu privire la traiectoria actuală a dezvoltării inteligenței artificiale, inclusiv părtinirile sistemice și îngrijorările legate de confidențialitate. Specialistul Matt Malone afirmă: „Confidențialitatea determină cât de departe lăsăm tehnologia să ajungă în sferele vieții și ale conștiinței umane. Dar pe măsură ce aceste șocuri se estompează, confidențialitatea este rapid redefinită și reconcepută, iar pe măsură ce AI captează mai mult timp, atenție și încredere, confidențialitatea va continua să joace un rol determinant în trasarea granițelor dintre om și tehnologie”.

Echipa internațională a explorat, de asemenea, impactul comportamental al inteligenței artificiale, autorii arătând cum platforme precum Google pot modifica aspecte umane de bază, cum ar fi rațiunea și memoria, diminuând controlul personal asupra vieții noastre. Ei au analizat utilizarea inteligenței artificiale în rețelele sociale pentru a restrânge potențial interesele utilizatorilor și pentru a-i împinge către extremism, prin recomandări părtinitoare de conținut. „Le-aș spune factorilor de decizie politică următoarele: luați problema în serios. Nu vă lăsați paralizați de o mână de voci care pretind că guvernele nu pot reglementa AI fără a înăbuși inovația. Uniunea Europeană ar putea da un exemplu în acest sens, întrucât foarte ambițiosul Act AI, prima lege sistemică privind inteligența artificială, ar trebui să fie aprobat definitiv”, conchide Benjamin Prud’homme, vicepreședinte al Institutului de Inteligență Artificială din Quebec. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *