◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

Arctica ar putea rămâne fără gheață
în următorul deceniu

Un nou studio, susținut de Fundația Națională pentru Știință din SUA, Fundația Alexander von Humboldt și NASA, publicat în revista Nature Reviews Earth & Environment, dezvăluie că Arctica ar putea rămâne fără gheață în următorii 10 ani. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado-Boulder indică faptul că Arctica ar putea experimenta primele zile de vară fără gheață de mare în următorii câțiva ani, mult mai devreme decât se anticipa anterior. Această proiecție subliniază o scădere rapidă a gheții arctice, care ar putea precede condițiile fără gheață pentru o lună întreagă până la mijlocul secolului XXI, cu potențialul pentru câteva luni de condiții fără gheață până la sfârșitul secolului, în funcție de viitoarele emisii de gaze cu efect de seră.

„Fără gheață” în termeni arctici este definit atunci când întinderea gheții de mare scade sub un milion de kilometri pătrați, o scădere dramatică față de minimul sezonier din anii 1980, de aproximativ cinci ori această cantitate. În prezent, acoperirea minimă de gheață de mare a Arcticii este de aproximativ 3,3 milioane de kilometri pătrați, dar aceasta scade rapid.

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Arctică și Alpină din CU Boulder au analizat proiecțiile existente ale gheții de mare și modelele climatice computaționale pentru a evalua schimbările zilnice în viitorul Arcticii. Descoperirile lor sugerează că Oceanul Arctic ar putea înregistra prima sa zi fără gheață încă de la sfârșitul anilor 2020 sau începutul anilor 2030, indiferent de scenariul emisiilor. Aceasta marchează o accelerare semnificativă a cronologiei pentru pierderea gheții marine arctice, prima zi fără gheață având loc potențial cu până la 18 ani mai devreme decât sugeraseră mediile lunare.

Scăderea gheții marine are implicații îngrozitoare nu numai pentru clima globală, ci și pentru fauna arctică, cum ar fi focile și urșii polari, care se bazează pe gheața de mare pentru supraviețuire. În plus, retragerea gheții marine amenință comunitățile de coastă prin creșterea mărimii valurilor oceanice, ceea ce duce la o eroziune sporită a coastei.

Studiul subliniază rolul crucial al emisiilor de gaze cu efect de seră în accelerarea pierderii gheții marine.

În ciuda proiecțiilor îngrozitoare, gheața arctică s-ar putea recupera într-un deceniu dacă tehnologiile sau metodele viitoare pot reduce în mod eficient nivelurile de CO2 din atmosferă și pot inversa încălzirea globală. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *