◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Europa a tăiat legăturile cu cercetătorii ruși

Comisia Europeană a suspendat cooperarea UE cu instituțiile de cercetare ruse, iar un număr de țări UE au urmat exemplul.

Într-o declarație, comisarul UE pentru Cercetare și Inovare, Mariya Gabriel, a anunțat că la nivelul Comisiei s-a decis „să nu se angajeze noi proiecte de cooperare cu entități rusești”, în contextul războiului din Ucraina. Invazia Rusiei în această țară „este un atac asupra valorilor elementare de libertate, democrație și autodeterminare, pe care se bazează expresia culturală, libertatea academică și științifică și cooperarea științifică. De aceea, am decis să suspendez pregătirile acordurilor de grant pentru patru proiecte din cadrul programului Orizont Europa care implică cinci organizații de cercetare ruse. Semnarea oricăror noi contracte va fi suspendată până la o nouă notificare”, a spus oficialul European, care a adăugat că a trecut și la „suspendarea oricărei plăți către entitățile ruse în baza contractelor existente”. De asemenea, personalului și studenților ucraineni implicați în programele Erasmus+ se va acorda flexibilitate maximă, iar agențiile naționale Erasmus au fost instruite de către Comisie să ofere sprijin participanților care doresc să părăsească Rusia sau Ucraina, precum și studenților ucraineni din străinătate.

Un număr de țări UE și-au implementat în mod similar suspendările colaborării academice cu organismele de cercetare ruse în ultima perioadă. Ca răspuns la un apel din partea guvernului olandez, organismele de cercetare din Țările de Jos au anunțat înghețarea colaborărilor cu instituții din Rusia și Belarus „cu efect imediat, până la o nouă notificare”. Și universitățile germane au primit în mod similar instrucțiuni să întrerupă legăturile academice cu omologii ruși. Danemarca a urmat exemplul, cerând instituțiilor de învățământ superior din țară să-și sisteze cooperarea și să se abțină de la crearea de noi legături cu organizații atât din Rusia, cât și din Belarus. „Acesta ar fi un semnal clar că agresiunea duce la izolarea în comunitatea internațională”, a spus ministrul danez al Cercetării, Jesper Petersen. Mișcări similare sunt în curs sau sunt luate în considerare în alte țări europene, scrie EURACTIV.

Asociația Universității Europene, un organism care reprezintă peste 850 de universități europene, a anunțat că va „înceta pentru moment contactul și colaborarea cu orice agenție guvernamentală centrală a Federației Ruse sau orice altă țară care sprijină activ invazia rusă a Ucraina”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *