◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Bibliotecile laureate în anul 2019

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 6 martie 2020 la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Sala „Liviu Oros”, un eveniment deosebit de important în viața bibliotecilor publice din județul Hunedoara: festivitatea de premiere a bibliotecilor publice care au ocupat locuri fruntașe în competiția anuală „Bibliotecile anului”, ediția 2019. Am premiat, cu acest prilej, acea bibliotecă municipală, orășenească și comunală care a obținut cele mai bune rezultate în activitate în anul 2019.
Anul acesta, într-o ambianță primitoare și caldă, festivitatea de premiere a început prin cuvinte de deschidere rostite de Natalia Elena Intotero, deputat în Parlamentul României și Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.
Toți bibliotecarii care au fost prezenți în această sală reprezintă sufletul cultural al municipiilor, orașelor și comunelor județului Hunedoara, pentru că, asemenea dascălilor de odinioară, bibliotecarii dau viață bibliotecilor publice în care își desfășoară activitatea. Ei fac acest lucru cu devotament, cu pasiune, cu profesionalism și, mai ales, cu dorința de a ține mereu pasul cu uriașele mutații pe care le-a adus în viețile noastre epoca internetului, a informatizării.
Avem marele privilegiu de a fi bibliotecarii secolului XXI, un secol plin de provocări care a adus și în această activitate transformări de neconceput până acum 20 de ani. Timpul nu stă în loc, progresul este permanent, iar noi trebuie să ținem pasul cu el dacă vrem să fim competitivi, stăpâni pe profesie, dacă vrem să jucăm un rol important în mijlocul comunității în care muncim.
Știm bine că a apus vremea în care bibliotecarul era, mai ales la țară, un simplu distribuitor de carte. Sigur, cartea ocupă drept de cetate în orice bibliotecă publică, dar multitudinea de activități pe care le presupune o bibliotecă modernă a devenit determinantă în aprecierea muncii unui bibliotecar.
Societatea nu mai este cea de acum câteva decenii, populația are cu totul alte așteptări de la o bibliotecă, iar cei care lucrează aici, bibliotecarii, trebuie să știe să se raporteze eficient, cu folos, la fiecare segment de populație cu care vin în contact.
Faptul că în anii noștri cartea a încetat să mai fie singurul motiv pentru care oameni de toate vârstele vin la bibliotecă este deja un adevăr axiomatic.
Astăzi, agenda unei biblioteci moderne, demne de secolul în care trăim, este foarte diversă și bogată, cu adresabilitate către un spectru extrem de larg de utilizatori: acces gratuit la internet; sprijin acordat celor care vor să acceseze programe, să elaboreze proiecte, în special în agricultură; organizarea de cursuri în diverse domenii; activități specifice dedicate copiilor.
Chiar dacă trăim în secolul globalizării, păstrarea și menținerea vie a tradițiilor și obiceiurilor noastre populare trebuie să fie un obiectiv permanent, în special pe agenda bibliotecilor comunale din acest județ atât de bogat în comori etnofolclorice.
Nu e ușor să fii bibliotecar în aceste vremuri, nu e ușor să fii mereu la curent cu tot ce este nou în domeniul tău și în multe alte domenii, nu e ușor să demonstrezi comunității locale că biblioteca este un loc spre care trebuie să graviteze toți cei care doresc o informare corectă și amplă din orice domeniu.
De aceea, nici misiunea noastră nu a fost ușoară, a fost destul de dificil să stabilim bibliotecile și bibliotecarii care au câștigat concursul „Bibliotecile anului”, cu atât mai mult cu cât toate bibliotecile au avut în anul 2019 o activitate lăudabilă, bibliotecarii noștri dovedind și de această dată că, pentru ei, meseria de bibliotecar este și profesiune, și vocație. Iar o muncă făcută cu pasiune, din plăcere, dă roade care se regăsesc în aprecierea pe care o acordă comunitatea locală și, sigur, Biblioteca Județeană, cea care coordonează sub aspect metodologic, profesional, bibliotecile publice din județ.
Criteriile stabilite pentru evaluarea activității bibliotecilor au fost: calitatea activității fiecărui bibliotecar, capacitatea de organizare și comunicare, talentul bibliotecarilor de a atrage cât mai mulţi utilizatori la bibliotecă și, nu în ultimul rând, calitățile personale ale fiecărui bibliotecar.
Un criteriu aparte a fost analizarea portofoliului de activități culturale, educative, de informare oferite comunității locale de către biblioteci.
Biblioteca Județeană a analizat cu atenție și maximă exigență realizările fiecărei biblioteci în parte și am reușit să ne facem o imagine exactă a bilanțului fiecărei biblioteci.
După evaluarea rezultatelor obținute, în funcție de criteriile stabilite, pe „podiumul de premiere” au urcat următoarele biblioteci:
– La categoria biblioteci municipale, Biblioteca Municipală „Sebastian Bornemisa” Orăștie;
– La categoria biblioteci orășenești, Biblioteca Orășenească Petrila;
– La categoria biblioteci comunale, Biblioteca Comunală Gurasada.

De patru ani am început să acordăm o diplomă specială, o diplomă de excelență unui bibliotecar ale cărui activitate și implicare în viața comunității locale au fost cu totul remarcabile, care și-a dăruit ani buni din viață slujirii acestei minunate profesii. Diploma aceasta este o dovadă a prețuirii noastre pentru o activitate desfășurată de-a lungul unei vieți, cu seriozitate și competență.
Anul acesta, diploma de excelență am acordat-o, cu emoție și bucurie, doamnei Angela Avramescu de la Biblioteca Comunală Râu de Mori, pentru pasiunea, profesionalismul și implicarea de care a dat dovadă în întreaga activitate.
Premiile au fost înmânate de către Natalia Elena Intotero, deputat în Parlamentul României și Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, care au felicitat câștigătorii din acest an ai concursului interbibliotecar și și-au exprimat respectul și admirația pentru felul în care bibliotecarii hunedoreni își onorează profesia.
Felicităm bibliotecile câștigătoare, felicităm toți bibliotecarii. Ne pregătim de pe acum pentru viitoarea ediție a concursului Bibliotecile anului.
Toți pentru bibliotecă, biblioteca pentru toți!


Ioan Sebastian Bara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *