◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.07.2024

Organizațiile de presă cer autorităților kosovare să înceteze tentativele de a „pune sub control” mass-media online

Un proiect de lege care impune ca mass-media online care produc videoclipuri să solicite licență a atras critici din partea organizațiilor media locale și internaționale, care acuză guvernul din Kosovo că încearcă să le pună sub controlul statului.

Organizațiile media locale și internaționale au cerut guvernului kosovar să retragă proiectul de lege privind Comisia Independentă de Presă, IMC, și să înceteze încercările de a „pune sub control” mass-media online.

Potrivit BalkanInsight, Guvernul a aprobat proiectul de lege care modifică Legea cu privire la IMC în vigoare din 2012, împuternicind acest organism cu competențe să reglementeze mass-media online, care până în prezent au fost autoreglementate.

Conform legislației actuale, IMC este o instituție independentă responsabilă de reglementarea, gestionarea și supravegherea spectrului de frecvențe de difuzare în Kosovo. „Vedem schimbările propuse ca pe o încercare a guvernului de a controla mass-media online care produc materiale video. Acesta este un atac la adresa libertății presei și credem că autoreglementarea este singura formă adecvată. Facem apel la guvern să invite mass-media și ONG-urile să discute chestiunea”, a declarat Xhemajl Rexha, șeful Asociației Jurnaliştilor din Kosovo, AJK.

În raportul său anual privind Kosovo pentru 2023, Comisia Europeană arată că „mediul media din Kosovo rămâne viu și pluralist, iar cadrul legal este în mare parte conform standardelor europene”, dar sugerează ca autoritățile să revizuiască Legea privind Comisia independentă pentru mass-media, pentru a-i actualiza competențele, inclusiv în ceea ce privește mass-media audiovizuală, în conformitate cu Directiva privind serviciile media audiovizuale.

Imer Mushkolaj, șeful Consiliului de presă al Kosovo, un organism de autoreglementare care reunește mass-media online, a insistat că inițiativa legii va slăbi puterea Consiliului de presă: „Facem apel la guvern să retragă acest proiect de lege”.

Flutura Kusari, avocat al mass-media, a declarat că dacă proiectul de lege va merge înainte, va schimba drastic reglementarea tuturor mass-media online din Kosovo. Centrul European pentru Libertatea Presei, ECPMF, subscrie preocupărilor organizațiilor mass-media din Kosovo, punctând că necesitatea de a armoniza legislația națională cu Directiva UE privind serviciile media audiovizuale, AVMSD, este folosită „pentru a justifica introducerea unui sistem de licențiere”.

Proiectul propus, care a fost trimis Parlamentului pentru revizuire, impune ca platformele media care distribuie materiale video să fie supuse procedurilor de înregistrare și licențiere la Comisia Independentă pentru Media. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *