◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Omul care construiește rampe de acces pentru persoane cu dizabilități în toată Islanda

În urmă cu doi ani, islandezul Haraldur þorleifsson a fost nevoit să stea în fața unui magazin din țara natală, neputând să intre deoarece nu avea acces pentru scaunul cu rotile. „Am început să mă gândesc la toate momentele în care am așteptat în afara locurilor, izolat și singur”, a spus el.

Nu a durat mult până când antreprenorul – care și-a vândut recent compania de design digital pe Twitter – a ajuns la concluzia că rezolvarea acestei probleme ar fi o chestiune de „schimbare a unuia sau doi pași”, pentru a face viața de zi cu zi mai puțin provocatoare pentru oameni. cu dizabilități fizice.

Așa a creat Ramp Up Iceland și a pornit într-o încercare de a construi rampe în toată țara nordică, pentru a le permite oamenilor în scaune cu rotile să ajungă în locuri inaccesibile anterior.

De la lansare, Ramp Up a construit deja peste 450 de rampe și își propune să finalizeze cel puțin o mie în următorii doi ani. Rampele sunt instalate în tot felul de locuri, de la coafore și restaurante din exterior, până la cabinet de stomatologie și gherete cu înghețată. „Cel mai mare proiect al nostru de până acum a fost crearea primei benzinării accesibile din Islanda. Am modificat înălțimea pompelor, am ridicat pământul și am renovat interiorul prin schimbarea toaletelor, de exemplu”, a declarat þorleifsson pentru Euronews.

Pentru a finanța proiectul, Ramp Up a strâns aproximativ 3,5 milioane de euro, þorleifsson investind propriii bani și atrăgând susținători privați și corporativi.

Activismul său i-a adus titlul de Islandezul anului în 2022.

Parlamentul Islandei a adoptat o lege în 2012 care impune tuturor noilor clădiri să ofere acces persoanelor cu dizabilități. Totuși, legea nu este retroactivă, ceea ce înseamnă că nu se extinde la clădirile vechi. Aceasta este o poziție juridică cu care þorleifsson nu este de acord: „Oamenii spun că nu poți face unele clădiri accesibile, dar chiar și Colosseum-ul are un lift în interior. Avem nevoie de oameni ca acesta care să facă schimbări și să decidă că este mai important să facem aceste locuri accesibile decât să le lăsăm complet neschimbate”.

După ce a trăit în străinătate mulți ani, þorleifsson, care a fost diagnosticat cu o tulburare de atrofie musculară la vârsta de doi ani, a fost surprins de lipsa accesibilității persoanelor cu dizabilități în Islanda.

Pe de altă parte, antreprenorul a observat că accesibilitatea în Europa variază adesea în funcție de cât de bogată este o regiune: „De exemplu, accesul persoanelor cu dizabilități în sudul Italiei este groaznic, în timp ce este mult mai bine în nordul Italiei, care este o regiune bogată și un punct turistic”.

Dacă companiile doresc să-și îmbunătățească accesul în scaun cu rotile, pot trimite cereri direct la Ramp Up, dar echipa lui þorleifsson iese și în misiuni de cercetare pentru a găsi locații potențiale. Ramp Up furnizează apoi materialele, precum și forța de muncă pentru instalarea rampelor, iar o schimbare rapidă înseamnă, de obicei, că echipa are nevoie de doar câteva zile între identificarea unei rampe și instalarea acesteia. „Până la sfârșitul următorilor doi ani, aproape fiecare oraș mare și mic din Islanda va avea un fel de rampă”, promite þorleifsson. (redacția UZPR)

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *