◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Ședința de lucru a Filialei „Jean Bărbulescu” Gorj – Mehedinți a UZPR

După ședința regională a UZPR, desfășurată la Craiova, pe 11 noiembrie a.c., trebuia să urmeze, firesc, o ședință a filialei locale „Jean Bărbulescu” Gorj – Mehedinți. Am mai așteptat puțin, pentru a-l putea sărbători, cu același prilej, pe unul dintre cei mai vechi ziariști din Gorj, Paul (Pavel) Popa, la împlinirea vârstei de 80 de ani.

Astfel, pe 27 noiembrie, ne-am întâlnit cu o parte din membrii filialei la Mansard(t)a Bibliotecii Județene „Christian Tell”, prin amabilitatea gazdelor noastre din ultimul timp. Capriciile iernii sosite brusc în zona Olteniei i-au împiedicat pe colegii de la Mehedinți să fie prezenți, dar ne-am bucurat să fim destui colegi care să îi putem cânta lui nea Popa „La mulți ani!”, să deschidem împreună o sticlă de vin și să îi oferim o diplomă de gratitudine, pentru întreaga sa activitate profesională.

Domnul Paul Popa a fost ziarist la cel mai vechi și longeviv ziar al Gorjului, anume „Gorjeanul”, care a apărut chiar și în perioada comunistă, cu un nume schimbat, respectiv „Gazeta Gorjului”. Alături de domnia sa au fost și câțiva foști colegi de la aceeași publicație: Ninica Călin, Oana Paloș și Dorin Brozbă. Acesta din urmă a menționat că Paul Popa a fost cel care l-a primit în redacție și i-a fost mentor la publicarea primelor articole, pe vremea când era foarte tânăr, însă foarte dornic de afirmare. Îi dorim domnului Paul Popa o viață lungă, sănătate și bucurii din partea celor trei copii pe care i-a educat și crescut cum nu se poate mai frumos!

Un alt sărbătorit al zilei de 27 noiembrie a fost colegul nostru Viorel Surdoiu, cel care se ocupă, de aproape doi ani, să distribuie revista UZP tuturor membrilor din Gorj.

În cadrul întâlnirii noastre, am pus în discuție și câteva dintre temele abordate la Craiova de către președinții filialelor, în prezența conducerii UZPR. Elaborarea unui nou statut și a unor noi regulamente privind Comisia de atestare și Juriul de onoare sunt subiectele cele mai importante de dezbătut în perioada următoare. Am transmis și o parte dintre observațiile formulate de către președinții de filiale, pentru a le putea analiza și prelua, eventual.

La ședința noastră a fost prezent și cunoscutul brâncușiolog și om de cultură, profesorul Ion Mocioi. Acesta ne-a povestit despre preocupările sale din ultima perioadă, legate de activitatea ziariștilor din Gorj. Împreună cu fiul său și cu sprijinul administrației locale din comuna Câlnic, a pus bazele unui muzeu/ salon al presei gorjene, unde se străduiește să adune la un loc date și informații despre sute de personalități care s-au remarcat în domeniul publicistic, scris și audio-vizual. Pentru a putea obține informații cât mai complete, este nevoie ca fiecare ziarist să îi pună la dispoziție câte un CV detaliat, extrase și articole din ziarele și revistele în care a publicat, precum și alte date din activitatea proprie. Publicațiile pe care le-a adunat până acum pot fi găsite în localul pe care l-a construit în comuna Câlnic, unde ne-a și invitat, de altfel, să îi facem o vizită. Până atunci, sperăm să se adune cât mai mulți „donatori” de presă și doritori de a intra în galeria condeierilor gorjeni.

 

Adina Andrițoiu

Președinta Filialei „Jean Bărbulescu”

Foto: Gigi Bușe, Nelu Pochea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *