◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro01.03.2024

Nicolae de Mira – ocrotitor și dăruitor

Despre Sfântul Nicolae, cunoscut și sub numele de Nicolae de Mira, se știe că a fost episcop creștin în orașul maritim antic grecesc Myra din Asia Mică (orașul modern Demre, Turcia), în timpul Imperiului roman, fiind unul dintre cei mai iubiți sfinți al Bisericii Ortodoxe.

El este cunoscut drept ocrotitor al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate, al mireselor, al copiilor mici, dar și al celor acuzați pe nedrept.

Născut in jurul anului 280, in localitatea Patara Lichiei, în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximiliam (286-305), este sărbătorit pe 6 decembrie, pentru că, aceasta este ziua în care i-a apărut în vis Sfantului Imparat Constantin cel Mare, pe care l-a rugat să-i ierte pe trei tineri nevinovați care urmau a fi omorați a doua zi.

Rămânând orfan de mic, a fost crescut și educat de un unchi al său (care purta tot numele Nicolae și era episcop în cetatea Patara, din Asia Mică), ceea ce a contribuit la formarea sa intelectuală, morală, relogioasă.

Ajungând la un grad înalt de înțelepciune și dobândind dragoste pentru credință, Nicolae a fost hirotonit episcop al cetății Mira din Lichia, propovăduind dreapta credință, dragostea față de aproapele, făcând multe fapte bune, în numele credinței, ceea ce i-a adus persecuția și întemnițarea.

Sfântul Nicolae este unul dintre marii sfinți ai Bisericii creștine, care aflându-se în temniță în perioada Edictului de libertate religioasă din anul 313, în care lumea era divizată între păgâni și creștini, a avut parte de protecția Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

La primul Sinod ecumenic de la Niceea (astăzi İznik, în Turcia) din anul 325, Împăratul Constantin cel Mare a convocat 318 Sfinți părinți, printre care se afla și Sfântul Ierarh Nicolae, care s-a evidențiat prin apărarea învățăturii Bisericii despre dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu în față rătăcirii ereziei ariene, motiv pentru care a fost numit îndreptător sau apărător al credinței.

L-a iubit pe Dumnezeu și pe aproapele său, a apărat cu sfințenie învățătura ortodoxă a miluit oameni, i-a sfătuit să fie buni, milostivi și darnici cu cei săraci, singuri și neajutorați, motive pe care le regăsim și în colindele românești din perioada sărbătorilor de iarnă.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este o sărbătoare indreptată în principal înspre copii, ziua de 6 decembrie fiind stabilită ca zi care anunță sosirea Crăciunului și copii care au fot cuminți tot anul, primesc daruri.

Copii sau adulți, cuminți sau mai puțin cuminți, buni sau mai puțin buni și milostivi, îl așteptăm cu toții pe Moș Nicolae!

În Mira stă mărturie a trecerii Sfântului Nicolae, Biserica „Sf. Nicolae” construită sub ordinele lui Teodosie al II-lea, pe locul bisericii în care a slujit drept episcop.

 

 

         Mioara BACIU / UZPR

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *