◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro15.10.2024

Europenizare. Îmbunătățirea capacităților militare ale UE

Pe 23 octombrie 2023, Agenția Europeană de Apărare (EDA) a publicat o analiză aprofundată a impactului pe termen lung al tendințelor globale, capacităților și tehnologiei în apărare (https://cursdeguvernare.ro/razboiul-viitorului-si-imperativele-tehnologice-pentru-apararea-ue-analiza-agentia-europeana-penru-aparare.html): îmbunătățirea capacităților militare ale UE după 2040 identifică tendințele cheie viitoare care vor modela cerințele de capacitate și progresele tehnologice în următorii 20 de ani și mai departe.

În cooperare cu experți din statele membre ale UE, EDA a identificat o serie de tendințe esențiale pentru menținerea avantajului militar față de potențialii adversari. Analiza conține și prioritățile UE de dezvoltare a capacităților, pe care EDA le va prezenta miniștrilor apărării din UE la reuniunea din 14 noiembrie 2023.

Principalele tendințe identificate în evaluarea pe termen lung din a Planului de dezvoltare a capacităților includ: a) conectivitatea pe mai multe domenii; b) superioritatea cognitivă, care permite o conștientizare situațională îmbunătățită în timp aproape real; c) capacitatea de a contracara sistemele de arme viitoare; d) o dependență mai mare de activele operaționale și de activele bazate pe spațiu; e) adaptabilitatea forțelor armate de a folosi atât mentalitatea de apărare analogică, cât și cea digitală pentru a se adapta platformelor militare vechi cu dezvoltări tehnologice.

Tehnologiile disruptive emergente (EDT-uri) vor juca un rol principal în modelarea cerințelor militare la orizontul anului 2040. EDA identifică EDT-uri cheie și le examinează din perspectiva dezvoltării capabilităților, pentru a descrie posibilele aplicații militare și provocările care trebuie luate în considerare ca parte a viitorului spațiu de luptă.

Sistemele autonome sunt un exemplu valoros în această privință, fiind deja încorporate rapid în capacitățile militare și se așteaptă ca fenomenul să se accelereze în următorii ani.

Noile arme perturbatoare, cum ar fi armele hipersonice sau cele cu energie dirijată, vor aduce noi oportunități și provocări pentru forțele armate.

Analiza EDA constată că impactul rapid al tehnologiei și tendințele identificate în materie de capacități vor modela, de asemenea, cerințele în toate domeniile capacităților militare, de exemplu: 1. informația și superioritatea cognitivă ca aspect cheie în viitorul mediu operațional, cu capabilități de comandă și informare primordiale pentru cerințele viitoare; 2. necesitatea unei noi generații de arme și platforme pentru a produce schimbări semnificative în angajarea și capacitățile de protecție; 3. activități puternic afectate de AI și sistemele autonome.

Analiza EDA indică principalii factori care vor modela contextul strategic viitor, unde digitalizarea va afecta semnificativ caracterul războiului. Schimbările climatice și impactul lor vor remodela mediile operaționale viitoare.

În timp ce concurența globală crește, răspândirea dezinformării, îmbătrânirea populației, amenințările cibernetice și factorii economici au fost identificați ca elemente cheie care influențează viitorul securității UE. Digitalizarea pe scară largă a câmpului de luptă cu evoluții legate de utilizarea inteligenței artificiale, rețelelor de comunicații 5G, viziunea pe câmpul de luptă bazată pe software și utilizarea generalizată a sistemelor fără pilot au fost identificate ca oportunități și amenințări cheie pentru viitoarele capacități de apărare.

 

Emilian M. Dobrescu

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *