◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.02.2024

Emisiile combustibililor fosili, la niveluri fără precedent

Emisiile globale de carbon de la combustibilii fosili au crescut la niveluri fără precedent, în principal cauzate de creșterile din India și China, indică cercetări recente publicate de revista Earth System Science Data. Raportul anual Global Carbon Budget estimează că emisiile de dioxid de carbon fosil (CO2) vor ajunge la 36,8 miliarde de tone în 2023, marcând o creștere cu 1,1% față de anul precedent.

În timp ce unele regiuni, inclusiv Europa și Statele Unite, se confruntă cu o scădere a emisiilor de CO2 fosil, tendința generală este una ascendentă. Raportul evidențiază diferențe regionale semnificative în tendințele emisiilor. De exemplu, în 2023, se preconizează că emisiile vor crește cu 8,2% în India și cu patru procente în China, în timp ce vor scădea în UE (-7,4%), SUA (-3%) și în restul lumii (-0,4%).

Oamenii de știință își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca încălzirea globală să depășească în mod constant 1,5 ° C (2,7 ° F) în aproximativ șapte ani. Aceștia subliniază ritmul inadecvat al eforturilor globale de reducere a consumului de combustibili fosili, care este esențial pentru prevenirea schimbărilor climatice. Raportul constată, de asemenea, o ușoară scădere a emisiilor din schimbările de utilizare a terenurilor, cum ar fi defrișările, dar subliniază că aceste reduceri nu sunt suficiente pentru a contrabalansa ratele actuale de reîmpădurire și împădurire.

Se estimează că totalul emisiilor globale de CO2, combinând combustibilii fosili și schimbările de utilizare a terenurilor, vor ajunge la 40,9 miliarde de tone în 2023,  în contrast puternic cu reducerile drastice ale emisiilor necesare pentru a îndeplini obiectivele climatice globale. Echipa de cercetare, formată din oameni de știință de la Universitatea din Exeter, Universitatea din East Anglia (UEA) și peste 90 de alte instituții din întreaga lume, subliniază nevoia urgentă de acțiune. (redacția UZPR)

Foto: Ralf Vetterle/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *