◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.07.2024

Din activitatea Filialei „Valeriu Braniște” Timiș a UZPR. Epilog la aniversarea semicentenarului revistei „Forum studențesc”

Luni, 4 decembrie, a.c., la sediul Filialei UZPR ,,Valeriu Braniște” din Timișoara, auditoriul a avut șansa urmăririi unei interesante expuneri, urmată de dezbateri, pe tema presei studențești. Momentul ales a fost și ca urmare a aniversării recente la Timișoara a celor 50 de ani trecuți de la apariția primului număr al revistei „Forum studențesc”.

Cunoscutul om de presă, inginer și economist Gheorghe CRIȘAN, fost Redactor șef în perioada 1977-1981, a realizat o interesantă prezentare a istoriei revistei, cu accentuarea particularităților acesteia. S-a trecut destul de operativ peste momentele excepționale ale programului aniversar, derulat în acest an, mai intens pe parcursul lunilor septembrie și octombrie. În expunere, au urmat mai multe detalii „tehnice” asupra publicației, împărtășindu-se colegilor de breaslă din filiala UZPR timișoreană date, cum ar fi: „Revista Forum studențesc a apărut, în perioada 1973-1990, în 130 de numere, totalizând în jur de 2000 de pagini. Acestea au avut un tiraj de până la 10.500 de exemplare, în format A 3 și, de regulă, în 16 pagini (cu excepția numerelor duble), fiind difuzate, în mare parte, pe bază de abonamente încheiate cu studenții, încă de la cazarea în căminele studențești sau cu ocazia înscrierii la facultate” (GC). Primul număr al revistei „Forum studențesc” a apărut în ziua de 1 decembrie 1973, sub egida Uniunii Asociațiilor Studenților din Centrul Universitar Timișoara, publicație care „în timp, și-a dovedit eficiența și utilitatea, revista Forum studențesc devenind una din cele mai apreciate reviste din mediul universitar și o adevărată pepinieră de viitori jurnaliști, dar și de specialiști în diverse domenii de activitate. ” … „dintru început, Forumul studențesc și-a asumat drumul greu spre înălțimi, încercând să facă din VERTICALITATE o profesiune de credință, un mod de a fi și de a gândi, de a concepe și de a realiza presa. O misiune aproape imposibilă, într-o vreme în care, încă, a cuteza să stai drept, aspirând la ALTCEVA, nu era calea cea mai bună de a supraviețui și de a-ți construi viitorul…”(GC)

Autorul expunerii a reușit să incite colegii prezenți la o interesante discuții, prin punctarea unor caracteristici ale revistei, cum ar fi: „VERTICALITATEA – care putea să însemne și un alt mod de a scrie, fugind de adesea inevitabila limbă de lemn, poate chiar cu stângăcii, cu greșeli și cu scăpări…”, respectiv modul „de a prezenta ALTFEL revista ca paginație, cu vignete și ilustrații mergând de la lucruri bizare, la grafici îndrăznețe sau neașteptate, stârnind interes și depășind monotonia specifică presei cotidiene.”(GC)

Astfel, președintele Filialei „Valeriu Braniște” Timiș a UZPR, conf. univ. dr. Ioan David, director al Bibliotecii Academiei Române, Filiala Timișoara, a apreciat atât rolul important dovedit de revistă, o adevărată emblemă a presei studențești din Timișoara. S-a remarcat spiritul activ și creativ dezvoltat de membrii redacției revistei, mereu reînnoite de-a lungul anilor, fiind atrași în rândul „forumiștilor” reprezentanți ai noilor generații de studenți. Pentru întregul succes al publicației, un exemplu remarcabil de dăruire a fost și este chiar jurnalistul, ajuns acum un veteran – Gheorghe CRIȘAN.

Seniorul octogenar al presei bănățene, jurnalistul „de cursă lungă” Ion MEDOIA, a făcut referiri la felul în care presa studențească s-a integrat în contextul amplu al presei românești, în special revista „Forum studențesc” însemnând chiar o școală eficientă de formare a viitorilor gazetari. De asemenea, majoritatea celor prezenți au întărit prin spusele lor, valori care au fost date de mișcarea culturală generată de studenții – jurnaliști în formare, care au scris despre și pentru colegii lor de generație. „Forum studențesc” a reprezentat, atât o voce a studenților timișoreni, cât și un difuzor de informare generală a cititorilor asupra activităților exemplare reușite de aceștia. Cu toate restricțiile impuse de regimul comunist aflat la putere, s-a creat un cadru moderat de rezistență prin presă, dar cu rol important de extindere și promovare a creațiilor culturale studențești, realizate cu destulă îndrăzneală.

În contextul dezbaterilor s-au conturat și anumite nuanțe critice referitoare la „sărăcia” actuală a presei autentice studențești, fiind considerată oportună reactivarea în forță a revistei „Forum studențesc”.

Felicitări tuturor celor care au contribuit la existența revistei „Forum studențesc”, cu urări de succes în acțiunile de revigorare a presei studențești timișorene.

Dumitru MNERIE

membru UZPR, Filiala „Valeriu Braniște” Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *