◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Galileo Galilei, părintele științei moderne. Tatăl științei moderne

Contribuțiile lui Galileo Galilei în domeniile astronomiei, fizicii, matematicii și filozofiei i-au determinat pe mulți să-l numească tatăl științei moderne.

Teoriile sale controversate, care au afectat modul în care vedem și înțelegem sistemul solar și locul în care trăim, i-au dus un conflict serios cu Biserica Catolică, motiv pentru care teoriile și realizările sale au fost suprimate pentru mult timp.

Galileo inventat unul dintre primele telescoape

Galileo nu a inventat telescopul – a fost inventat de producătorii de ochelari olandezi – dar i-a adus îmbunătățiri semnificative. După ce s-a familiarizat cu invenția olandeză, a reușit să-și dezvolte propriul său telescop, fabricându-și propriile lentilele. Prima sa versiune de lentile au mărit obiectele îndepărtate de trei ori, dar ulterior a reușit să confecționeze lentile care măreau de circa 20 de ori.

 

Inovațiile sale i-au adus atât succes profesional, cât și financiar. El a primit o funcție de conducere pe durata vieții la Universitatea din Padova, unde a predat câțiva ani. A primit un contract pentru a produce telescoape, pentru un grup de specialiști venețieni, care doreau să cerceteze cerul.

Galileo Galilei și astronomia modernă

Galileo și-a fabricat un telescop de mare putere și a început să cerceteze cerul. La începutul anului 1610, el a făcut prima dintr-o serie remarcabilă de descoperiri. A petrecut câteva săptămâni observând un set de stele de lângă Jupiter, pe măsură ce se roteau în jurul planetei. El a descoperit cele patru luni ale lui Jupiter, pe care le-a numit Stelele Medicine (după patronii săi, familia Medici), care ulterior au fost numite lunile Galilei, în onoarea sa.

Galileo Galilei

Studiul aprofundat al lui Galileo privind orbitele lunilor lui Jupiter și eclipsele lor au ajutat la crearea unui calendar mai precis și la măsurători, pe care mai târziu i-a ajutat pe specialiști să dezvolte cartografierea.

În timp ce doctrina religioasă le spunea oamenilor că spațiul (Universul) este un sistem static, creat de Dumnezeu, telescopul lui Galilei arăta lucruri diferite. Studiile și desenele sale au arătat că Luna avea o suprafață aspră, neuniformă, ceea ce o face o sferă imperfectă. Galileo a observat, de asemenea, fazele planetei Venus și existența multor stele din Calea Lactee care nu puteau fi văzute cu ochiul liber.

El a fost unul dintre primii oameni care au observat fenomenele cunoscute sub numele de pete solare, datorită telescopului său, care i-a permis să privească Soarele pentru perioade lungi de timp fără a deteriora ochiul. Această descoperire i-a adus numeroase conflicte cu colegii săi, care susțineau că petele solare sunt de fapt sateliți ai Soarelui.

Pământul se învârte în jurul Soarelui

În 1610, Galileo și-a publicat noile descoperiri în cartea Sidereus Nuncius, care a fost un succes instantaneu. În acel moment a avut acces la cercurile științifice și numele său a fost cunoscut de cei mai importanți specialiști ai vremii.

S-a apropiat de un număr mare de oameni de știință, printre care Johannes Kepler. Un astronom german și matematician, al cărui descoperiri au ajutat la fundamentarea descoperirilor ulterioare ale lui Isaac Newtown.

Experimentele lui Kepler l-au determinat să susțină că toate planetele din Sistemul Solar se învârt în jurul Soarelui, inclusiv Pământul. Această teorie heliocentrică, precum și ideea rotației Pământului, au fost dezvoltate de astronomul polonez Nicolaus Copernicus cu o jumătate de secol mai devreme.

Galileo și Kepler au făcut schimb de corespondență, împărtășind idei inovatoare pentru acele vremuri și în cele din urmă au ajuns la concluzia că mișcarea de revoluție a planetei noastre este cât de poate de reală.

Continuarea pe efemeride.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *