◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Directorul Revistei ˝Destine literare˝ din Canada, împlinește 74 de ani

La 7 iulie 2021, prietenul românilor și al sătmărenilor, Alexandru Cetățeanu, directorul Revistei Destine literare și a cenaclului cu aceeași denumire împlinește 74 de ani.

Îi spun La mulți ani ! Multă sănătate ! Sigur că s-ar cuveni a scrie despre el o carte destul de voluminoasă. Dar pentru că pagina mea CULTURĂ găzduită de cotidianul Gazeta de Nord-Vest… este doar o pagină, mă limitez în a publica dedicația pe care romancierul și istoricul Vasile Moiș i-o face canadianului de origine română în unul din cele 20 de volume (din care 14 publicate) ale romanului său „În spatele uilor deschise”, cu promisiunea de a reveni: 

      Vasile Moi: Știu un român – după fapte numai… și faptele contează! Știu un om care bate țara sa adoptivă, Canada, de-a lungul și de-a latul, care fuge din Canada în țara sa natală, România, precum ar da o fugă până în satul vecin; un om care aleargă frecvent dintr-o țară în alta, de pe un continent pe altul, cheltuind sume enorme… cu ce scop credeți? Pentru a fi alături de un prieten român, de un oarecare cetățean al lumii la un eveniment important: să zicem la obținerea de către respectivul a unui succes deosebit în activitatea științifică, literară, artistică, la împlinirea unei anume vârste ori chiar spre a participa la un eveniment trist, la înmormântarea cuiva drag… de fiecare dată realizând fotografii și interviuri demne de istorie, urmând ca acestea să apară în paginile celebrei reviste „Destine Literare” din Montreal, Canada, pe care o conduce de  aproape 14 ani. 

      Omul despre care vă vorbesc – și căruia îi dedic acest volum – are un nume parcă inspirat din romanele lui Marin Preda: ALEXANDRU CETĂȚEANU. Un om fabulos, un om care înseamnă ceva pentru jurnalismul și literatura diasporei, pentru cultura românească în general. Un exemplu numai: În Canada există patru statui ale lui Mihai Eminescu… există și datorită lui Alexandru Cetățeanu! ”

                                                                                                     Vasile Mic / UZPR

 

       

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *