◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro12.06.2024

Rezoluție a International Press Institute. Statele lumii trebuie să asigure accesul la informații despre mediu ce amenință societățile

Membrii Institutului Internațional de Presă (IPI), reuniți la cea de-a 73-a Adunare Generală anuală în timpul Congresului Mondial IPI la Saraievo, Bosnia și Herțegovina, au adoptat, prin vot unanim, o rezoluție prin care solicită statelor să asigure accesul la informații despre mediu și criza climatică care amenință sănătatea, prosperitatea și securitatea societăților din întreaga lume.

 

Jurnaliştii de mediu se confruntă cu ameninţări multiple şi complexe

Abordarea crizei globale a climei și a mediului necesită un jurnalism precis și independent, care să poată informa dezbaterea publică și să pună în lumină acțiunile actorilor cu interese care pot accelera distrugerea mediului, pot exacerba inechitățile sociale și economice și pot pune în pericol comunitățile locale cele mai vulnerabile.

Dar această relatare este în pericol. În întreaga lume, jurnaliştii de climă şi mediu se confruntă cu ameninţări multiple şi complexe legate de munca lor. Aceste amenințări includ hărțuirea legală, arestarea și detenția, atacurile fizice și intimidarea, hărțuirea online, restricțiile privind libertatea de circulație și obstacolele în accesarea informațiilor.

  

Mult prea des, potrivit jurnaliștii care acoperă probleme legate de schimbările climatice și problemele de mediu sunt vizați de actori guvernamentali și privați puternici, care sunt dispuși să facă tot posibilul pentru a-și proteja activitățile dăunătoare de expunerea publicului. Pe lângă faptul că se confruntă cu amenințări fizice și vătămări, jurnaliștii care încearcă să acopere aceste povești se confruntă adesea cu acuzații penale – inclusiv cu legi care incriminează difuzarea de „informații false” – precum și procese civile vexatorii menite să pedepsească și să reducă la tăcere reportajele critice.

 

Stoparea impunității

Mult prea des, astfel de atacuri împotriva jurnaliștilor de mediu și de climă sunt subraportate și subinvestigate, potrivit ipi.media. „Prin urmare, facem apel la statele din întreaga lume să se asigure că jurnaliștii de mediu și de climă își pot face munca în mod independent, liber și în siguranță. Aceasta include asigurarea că jurnaliştilor de mediu li se acordă acces la informaţii şi acces la ariile protejate, pentru a le permite să culeagă informaţii şi să efectueze investigaţii bazate pe fapte pe probleme de interes public major. Autoritățile trebuie să se abțină de la armarea legii pentru a hărțui și intimida jurnaliştii care lucrează pentru a demasca corupția și activitățile ilegale care dăunează mediului și agravează schimbările climatice. Statele trebuie să se angajeze să pună capăt impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor de mediu și a tuturor jurnaliștilor, ca un pas esențial pentru asigurarea dreptului publicului la informații solide și independente cu privire la problemele critice care afectează sănătatea și stabilitatea planetei noastre”, arată organizațiile semnatare ale rezoluției. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *