◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.06.2024

ONU. 30 de ani
de la Conferința pentru Populație și Dezvoltare
de la Cairo

Pe 29 aprilie 2024, ONU a marcat cea de-a 30-a aniversare a Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare (ICPD), desfășurată la Cairo în 1994, care a transformat gândirea globală asupra problemelor populației și dezvoltării (https://news.un.org/fr/story /2024/04/1145171: „La Conferința istorică desfășurată în 1994, guvernele au stabilit o agendă îndrăzneață, care plasează demnitatea și drepturile oamenilor în centrul dezvoltării durabile”, a declarat președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, Dennis Francis, în timpul unei întâlniri care a marcat această aniversare. Potrivit acestuia, adoptarea Programului de acțiune al CIPD la Cairo a marcat o nouă eră de angajament – din partea guvernelor și a comunității globale în general, precum și a altor părți interesate, inclusiv a liderilor societății civile și a tinerilor – pentru a integra preocupările demografice în toate sferele de activitate socio-economică și de mediu.

Președintele Adunării Generale a remarcat că „viziunea inspiratoare a programului a ancorat problemele cruciale ale populației, sărăciei, mediului, consumului și producției în dezbaterea mai largă asupra durabilității – recunoscând natura interconectată a provocărilor cu care ne confruntăm”.

 

Progres semnificativ

La treizeci de ani de la adoptarea sa, putem observa progrese semnificative și lăudabile în implementarea Programului de acțiune al CIPD de la Cairo – în special în domeniile reducerii sărăciei, speranței de viață și securității alimentare: decesele materne au scăzut, în timp ce accesul la învățământul primar s-a extins atât pentru fete, cât și pentru băieți, dar progresele au fost inegale – atât în interiorul țărilor, cât și între țări.

„Crizele globale cu mai multe fațete – de la schimbările climatice la conflicte – au pus multe dintre aceste câștiguri obținute cu greu în pericol”, a observat Dennis Francis. Pentru el, obiectivele vizionare ale Programului CIPD au crescut în importanță: „Accesul universal la educație de calitate, egalitatea de gen și reducerea mortalității materne și infantile sunt toate elemente esențiale pentru succesul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și pentru realizarea promisiunii sale esențiale pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Poate că nicăieri acest lucru nu este mai vizibil decât în concentrarea neclintită a programului pe reducerea sărăciei, îmbunătățirea accesului la educație de calitate – și, mai presus de toate – recunoașterea responsabilizării femeilor și fetelor, ca o condiție prealabilă pentru pace, prosperitate și bunăstare pentru toți”.

 

Abordarea lacunelor

Remedierea deficiențelor, a spus președintele Adunării Generale, începe cu recunoașterea faptului că progresul către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă „va continua cu siguranță să stagneze – dacă nu vom face mai mult, mult mai mult, pentru a reduce decalajul de gen și a reduce sărăcia și inegalitatea socio-economică, pretutindeni. Cu siguranță trebuie să facem mult mai mult pentru a recunoaște că împuternicirea femeilor, fetelor, copiilor și altor persoane aflate în situații vulnerabile este esențială pentru societăți pașnice, prospere și durabile – și trebuie să facem în mod activ mult mai mult pentru a le sprijini și a-i ajuta să-și realizeze potențialul maxim”.

 

Dennis Francis a cerut să se acționeze îndrăzneț în contextul negocierilor în curs pentru Summit-ul viitorului din septembrie 2024 și al pregătirilor pentru Summit-ul social mondial din 2025.

 

Accelerarea acțiunilor privind ODD

La rândul ei, la deschiderea celei de-a 57-a sesiuni a Comisiei pentru Populație și Dezvoltare, pe 29 aprilie 2024, la sediul ONU din New York, secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a solicitat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Programului de acțiune al Conferinței de la Cairo, accelerarea acțiunilor în favoarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) și definirea priorităților pentru următorii 30 de ani. Cu peste 8,1 miliarde de oameni pe planetă astăzi, „trebuie să ne pregătim pentru creșterea continuă a populației în Africa sub-sahariană – și pentru o creștere sau o scădere lentă în mare parte din Asia, din Europa și America de Nord și, mai târziu, în America Latină și Caraibe”, a mai subliniat doamna Mohammed.

Deși s-au făcut progrese mari în 30 de ani, în ceea ce privește mortalitatea maternă și infantilă, Amina Mohammed a observat că multe țări încă nu reușesc să atingă obiectivele privind speranța de viață și că multe țări în curs de dezvoltare se confruntă cu provocări semnificative în atingerea țintei ODD privind mortalitatea infantilă. Pe viitor, ea a considerat că trebuie „să rămânem vigilenți și să continuăm să ne confruntăm cu situațiile în care sănătatea și drepturile sexuale și reproductive sunt puse sub semnul întrebării” și trebuie să „reacționăm atunci când drepturile femeilor sunt erodate și când migranții și alte populații vulnerabile sunt maltratate.

Ea a cerut „să apărăm în continuare demnitatea tuturor, asigurându-ne că nimeni nu este lăsat în urmă și să sprijinim abordările bazate pe drepturi în politicile noastre privind populația și dezvoltarea”. Pe măsură ce a 30-a aniversare a Declarației și Platformei de Acțiune a Conferinței privind populația de la Beijing se apropie în 2025, Amina Mohammed a considerat că este necesar să se accelereze progresul către egalitatea de gen și abilitarea femeilor în toate sferele vieții.

 

Emilian M. Dobrescu, UZPR

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *