◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.02.2024

Ziua Eroilor – ce semnifică și la ce manifestări poți participa pe 6 Iunie

Ziua Eroilor se sărbătorește, în România, în fiecare an, cu prilejul zilei Înălțării Domnului. Această sărbătoare națională comemorează bărbații și femeile care au murit în timp ce serveau în forțele armate.
Ce înseamnă Ziua Eroilor?

Ziua Eroilor se sărbătorește în Ziua de Înălțare, o sărbătoare importantă pentru români, datorită Decretului-lege 1693/4 din Mai 1920, dar și a Tratatului de la Versailles, acolo unde țările beligerante s-au obligat, o dată cu semnarea tratatului, la întreținerea mormintelor ostașilor ce au fost îngropați pe teritoriile statelor respective. De asemenea, țările beligerante s-au obligat și să întrețină monumentele comemorative de război ce au fost dedicate bărbaților și femeilor ce au murit în timp ce serveau în forțele armate.

Ziua Eroilor, mai exact ziua pomenirii eroilor, în aceeași zi cu Înălțarea Domnului a fost hotărâtă și de Sfântul Sinod în 1920 și ulterior consfințită prin două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 drept sărbătoare națională bisericească.

În timpul comunismului, Ziua Eroilor a fost schimbată la data de 9 Mai, după care s-a revenit la data inițială. Se păstrează tradiția și, în toată bisericile din țară și străinătate, în această zi, se face pomenirea eroilor români ce au căzut pe toate câmpurile de luptă de-a lungul veacurilor pentru libertate, dreptate, credință, dar și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Sărbătorită în acest an pe 6 Iunie, Ziua Eroilor 2019, amintește de militarii români, cei peste 330.000 care și-au pierdut viața în urma Primului Război Mondial.

Ce manifestări se organizează de Ziua Eroilor?

În data de 6 Iunie, zi de sărbătoare națională, în toate lăcașele de cult se trag clopotele la ora 12:00. De asemenea, în instituțiile publice, dar și în unitățile de învățământ se va ține un moment de reculegere, semn de omagiu pentru eroii patriei.

Program manifestări Ziua Eroilor 2019

 București

10:00 – Cimitirul Israelit Filantropia – ceremonie de depuneri de coroane și flori:

12:00 – Ceremonii de depuneri de coroane la:

Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I;

Monumentul eroilor militari căzuți în misiune din Parcul Tineretului; Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Națională de Apărare Carol I; Cimitirul militar din Ghencea; Cimitirul Eroilor Revoluției;

15:00 – Ceremonie de depuneri de coroane și flori la Monumentul și Biserica Eroilor Martiri Timișoreni – Popești Leordeni;

Continuare pe libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *