◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Redacțiile europene trec la măsuri de securitate după întețirea atacurilor la adresa jurnaliștilor

Redacții din toată Europa raportează încălcări tot mai grave ale siguranței jurnaliștilor, cu incidente care includ atacuri fizice, verbale, online și juridice, care subminează capacitatea mass-media publice de a acoperi evenimente majore de știri și cu implicații pentru democrația europeană, relatează ebu.ch.
În „Barometrul privind încălcările libertăților presei”, organizația Reporteri fără frontiere calculează că doar în 2022 au fost uciși 24 de jurnalişti în Europa – dintre care șase în Ucraina – și doi asistenți media. Eimear Lowe, redactor la RTE și președinte adjunct EBU News Committee, afirmă că a observat mai multe cazuri de intimidare verbală și fizică: „A trebuit să creștem securitatea în jurul campusului nostru, ridicând garduri pentru a ține publicul departe și informăm poliția dacă sunt planificate proteste. Acum nu am permite unui singur membru al personalului să acopere o poveste potențial dificilă”. Anita Fichtinger-Eder, Foreign News Desk, a fost martoră la amenințări la adresa jurnaliștilor în timpul demonstrațiilor legate de Covid.
La rândul său, Petra Zilken-Leitgeb, coordonatorul programului internațional pentru ZDF, este de acord: „Am văzut atacuri crescute, multe dintre ele în timpul protestelor împotriva restricțiilor pandemiei. Pe lângă agresiunea verbală, vedem și hărțuirea jurnaliștilor în sfera digitală. Raportăm fiecare caz, dar acțiunile în justiție sunt adesea ineficiente”.
Un radiodifuzor public care a dorit să rămână anonim a povestit: „La protestele pro-Navalnîi, poliția a început să bată oamenii cu bastoanele. Corespondentul nostru a fost lovit și rănit”.
Aceste amenințări la adresa siguranței jurnaliștilor au dus la inițiative de creare a condițiilor de lucru sigure pentru jurnaliști. Asun Gomez Bueno, director de relații internaționale la RTVE și vicepreședinte al Comitetului de știri al EBU, este responsabil pentru înființarea unui grup operativ EBU, care are ca scop îmbunătățirea siguranței pe teren, online și în redacții. Acesta recomandă o serie de mijloace de asistență, inclusiv o serie de videoclipuri, ghiduri create de experți privind procedurile de raportare a incidentelor și sprijin prin accesul la profesioniști, inclusiv avocați, consilieri și experți IT.
ZDF a intensificat colaborarea cu echipele de securitate în ceea ce privește evaluările de risc desemnate, instruirea, utilizarea echipamentului de protecție și, în unele cazuri,servicii de securitate.
NOS a inițiat o inițiativă de siguranță a presei, care implică Asociația Olandeză a Jurnaliştilor și Societatea Editorilor Șefi și lucrează îndeaproape cu poliția și departamentul de justiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *