◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

ONU pune reflectoarele pe exercitarea dreptului de veto în Consiliul de Securitate

Adunarea Generală a ONU a făcut un prim pas pentru a-i pune pe cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate în lumina reflectoarelor ori de câte ori își folosesc puterea de veto, o mișcare evidențiată de amenințarea de veto a Rusiei, care paralizează orice acțiune a celui mai puternic organism al ONU asupra Ucrainei, informează AP.
O rezoluție adoptată prin consens în adunarea de 193 de membri nu elimină sau limitează dreptul de veto al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate – Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța. Dar, pentru prima dată, Adunarea Generală va fi obligată „să țină o dezbatere asupra situației” care declanșează un veto în Consiliul de Securitate în termen de 10 zile lucrătoare. Pe lista vorbitorilor se va acorda prioritate membrului permanent care își exprimă dreptul de veto.
Ambasadorul Liechtensteinului la ONU, Christian Wenaweser, care a condus rezoluția, a declarat că aceasta are drept scop „să promoveze vocea tuturor celor care nu sunt deținători de veto și care nu sunt în Consiliul de Securitate în chestiuni de pace și securitate internațională, pentru că ne afectează pe toți”. Wenaweser a făcut aluzie la invadarea Ucrainei de către Rusia și la eșecul Consiliului de Securitate în a lua măsuri: „Nu a existat niciodată o nevoie mai puternică de multilateralism eficient decât în prezent și nu a existat niciodată o nevoie mai puternică de inovare pentru a asigura rolul central și vocea Națiunilor Unite”.
Secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, a numit rezoluția „un prim pas către creșterea costului utilizării dreptului de”.
Reforma Consiliului de Securitate, care este însărcinată, conform Cartei ONU, cu asigurarea păcii și securității internaționale, a fost dezbătută de mai bine de 40 de ani și a fost în centrul comentariilor țărilor înainte și după adoptarea rezoluției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *