◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Cheltuielile mondiale pentru înarmare au depăşit toate recordurile

Cheltuielile militare globale au crescut din nou în 2021, stabilind noi recorduri, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri), care mai punctează că tendința va continua, în special în Europa, transmite AFP.
În ciuda consecințelor economice ale pandemiei globale de Covid, țările din întreaga lume și-au crescut arsenalele. „În 2021, cheltuielile militare au crescut pentru a șaptea oară consecutiv, ajungând la 2,1 trilioane de dolari. Aceasta este cea mai mare cifră pe care am avut-o vreodată”, a declarat pentru AFP Diego Lopes da Silva, cercetător senior la Sipri.
Cheltuielile Rusiei au crescut cu 2,9% – al treilea an consecutiv de creștere – la 65,9 miliarde de dolari. Pe de altă parte, cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu 72% de la anexarea Crimeei. Pe măsură ce tensiunile au crescut în Europa, tot mai multe țări NATO au sporit cheltuielile. Opt țări membre au atins anul trecut 2% din PIB, în creștere față de doar două în 2014, se arată în raport.
Lopes da Silva a spus că se așteaptă ca cheltuielile în Europa să continue să crească. SUA, care a cheltuit cu mult mai mult decât orice altă națiune (801 miliarde de dolari), a mers împotriva tendinței globale și și-a redus cheltuielile cu 1,4% în 2021.
China, al doilea cel mai mare cheltuitor militar din lume, cu un buget de aproximativ 293 de miliarde de dolari, și-a sporit cheltuielile cu 4,7%, marcând al 27-lea an consecutiv de creștere a alocărilor.
Japonia a adăugat la cheltuielile militare 7 miliarde de dolari, o creștere de 7,3% — cea mai mare creștere anuală din 1972. Australia a cheltuit, de asemenea, cu patru procente mai mult pe armata sa, ajungând la 31,8 miliarde de dolari în 2021. India, al treilea cel mai mare cheltuitor din lume, cu 76,6 miliarde de dolari, a crescut, de asemenea, fondurile în 2021, dar cu 0,9 procente.
Marea Britanie s-a clasat pe locul patru, cu o creștere cu trei procente a cheltuielilor militare, la 68,4 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *