◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

CÂTE DEGETE ARE “MĂNUȘA” DVS, DOMNULE VIKTOR ORBAN?

– Scrisoare deschisă premierului Ungariei –
 

Motto: “A pretinde că în România se desfășoară o revoluție ROMÂNĂ, declanșată de un ungur, Laszlo Tokes, e ca și cum ai spune că elefanții zboară, dând din urechi, din floare în floare și le polenizează!”. (Cpt. Mircea Dogaru, 22 decembrie 1989, orele 20:00, pe DN1, intre Otopeni și București. Declarație făcuta in fata “Jurnaliștilor fără frontiere”)

 Domnule premier Viktor Orban,


Recunoscându-va calitățile reale, dovedite în promovarea intereselor poporului ungar, oricât de strâmbe și de utopice ar fi acestea, nu pot sa nu remarc ipocrizia falsei poziții conciliatorism-diplomatice, adoptata de dvs. în fata recentei poziții, poate nefericita, poate premeditata, avuta de Președintele României, în cazul, electoral construit al Proiectului Legislativ de Autonomie Teritoriala “Secuiască”, proiect devenit un fel de Hopa-Mitica al politicii dvs. și a UDMR. Și nu pot sa nu răspund amenințării voalate care transpare din afirmația dvs. ca “Dacă vom fi nevoiți, vom ridica mănușa aruncată”! O fac tot “diplomatic”, apelând la un set de întrebări născute din “suspiciunea rezonabila” ca, atunci când ați fost selectat din cortul mamei dvs. și transformat în “hungarus pur”, ați primit și un altfel de instructaj, pe linia New Age, in scopul manipulării și împingerii spre dezastru a poporului frate ungar. În treacăt fie spus, pentru mine ca istoric, permanenta jonglerie de la 1871, când s-a dat ordinul construirii unei “națiuni omogene” (din unguri și deznaționalizați ai tuturor etniilor) cu termenii “ungur”, “maghiar”, “secui” și “ceangău” nu tine! Așadar…

Domnule premier,

Vă mai amintiți când v-ați dus, acum 31 ani, însoțit de ciracii dvs., ajunși, astăzi, unul Președintele Ungariei, altul al Parlamentului, al treilea Primarul Budapestei (de domnul doctor nu vă reamintesc pentru ca a dezertat când a văzut ce enormități debitați și faceți), în Cehoslovacia, sa impulsionați și acolo “revoluția”, adică secesiunea teritoriilor locuite de minoritatea ocupanta ungureasca? Numai ca cehii au optat, spre deosebire de serviciile romanești, pentru o “revoluție de catifea”, drept care ați uitat ce ați pățit din partea lor, în special a cehilor pe care demenții New Age i-au botezat “popor slovac”, atunci când v-ați aplecat sa “ridicați mănușa”? Că până la Budapesta, unde ați întemeiat un ordin FIDESZ, nu v-ați oprit?

Domnule premier,

Slovacia ca Slovacia, că a fost botezată cândva “Ungaria Superioară”… dar cu România ce-ați avut? Puteți să spuneți, astăzi, de Ziua Mondială a Libertății Presei cu sinceritate, dacă și în ce măsură ați fost implicat în pregătirea, fie și ideologică a cetățenilor români proveniți din familii mixte (româno-ungurești sau româno-săsești, pentru că trebuiau sa lanseze lozinci în românește) de KEO din cele 12 tabere din Ungaria, în vederea “revoluției spontane” din România? În instruirea lor ca luptători de elită în poligonul “din cotul Dunării” sau pe macheta Transilvaniei de la Debrețin? Pentru care macheta, armata dvs. și-a pierdut în 1997 șeful Marelui Stat Major, în funcție de 2 decenii, fiindcă n-a raportat interpelarea pe această temă a omologului său român, gl. Dumitru Cioflină. Cât despre citatul cu “cotul Dunării”, acesta provine din declarația unuia dintre cei 9 teroriști arestați și condamnați pe viata de tribunalele militare românești și pentru eliberarea cărora au behăit și au făcut liste de susținere 2 ani, damele “civice” ale post-revoluției române”! Chiar credeți că li s-a pierdut urma la Aiud sau în arhiva SIPA, închisă și “epurată” de Monica Macovei și ciracii ei?

Domnule premier,

Ați ținut cumva și dvs. în 1990, discursuri patriotice pentru “eroii căzuți în revoluția din România” în fata unității speciale din Seghedin, la ridicarea plăcii comemorative? Ați colaborat atunci cu Rudas Erno și, ulterior în denigrarea României, cu Lazlo Tokes care cere astăzi “demisia fără întârziere a președintelui Iohannis”? Ați colaborat cu Eva Maria Barki de la Viena și cu Raffay Erno, KGB-istul transfug din Ardeal și erijat în Goebbels-ul lui Lazos Fur, ministrul care a lansat formula “Cine deține pământul, are Ardealul”? Cum ați implicat FIDESZ în acțiunea, declanșată de Lazlo Tokes cu sprijinul unei bănci budapestane și a doua bănci vieneze, de achiziționare “pe nimic” sau de “recuperare” prin fals și uz de fals a sute de proprietăți în centrul și vestul României? Dar în “rebeliunea” de la Târgu Mureș, extern pregătită și soldată cu mutilarea televizat-programată a “ungurului” Mihailă Cofariu? Câți din cei 7.000 de luptători unguri intrați în România atunci cu pașapoarte false, alături de diversioniști germani, austrieci, rusi etc. au fost oamenii dvs.?

Domnule premier,

Este adevărat ca vi se datorează succesul creării “culoarului” de proprietăți pe linia Odorhei-Seghedin pe care, cu știința unor scelerați lideri ai României băsiste, intenționați sa faceți trei autostrăzi care sa lege “Erdely” adică asa-zisul “Ținut Secuiesc Independent” într-o Transilvanie autonomă, de Ungaria? Ați uitat ca harta respectiva a fost distribuita, alături de harta Ungariei celor 64 de comitate și de brelocuri bilingve, glorificând “poporul ardelean” și “statul bilingv Transilvania” la congresul secret de la Cluj (fost Clusium, azi Cluj-Napoca) al celor 32 de fragmente etnice europene din toamna lui 2003? O diversiune, bineînțeles, care să atragă atenția proștilor noștri și pe fondul căreia s-a lucrat magistral! Cu ce și cu cât ați contribuit, în acele zile, la inventarea, pornind de la 498 cetățeni români declarați, la recensământ, “secui”, pe linia KGB-ista a “națiunii putin numeroase, găgăuze” a “Națiunii Secuiești” și a Consiliului National Secuiesc? Cât ați investit și investiți în trădătorii români proveniți din familii mixte, sa lupte în tradiția New Age umanistă pentru un “Ardeal independent” sub lozinca “Înalță doamne Carpații cât Himalaya”? Cu cât le întrețineți și astăzi iluzia ca trebuie sa uite sângele propriilor înaintași sacrificați pentru Marea Unire a Românilor și să se separe ei, Marius Chicos Rostoganii, de “Miticii” de la București? Cu câți bani și cu ce promisiuni au fost mituite loazele noastre să vă susțină acțiunile anti-romanești de inventare a unor inexistente proprietăți ale bisericii catolice (clădiri și terenuri) și cât au primit magistrații noștri trădători să dea statut juridic aberației numită “Starea romano-catolică”? O aberație lingvistică de tipul “Bazinului Carpatic” (furat hidrografiei și operat prin ștergerea cu guma de pe hărți a Carpaților Occidentali, ca sa rezulte o ciuperca nucleara botezata “Ungaria Sf. Ștefan”) sau de tipul noului proiect șterpelit astăzi de dvs. domeniului protejării mediului și pe care l-ați intitulat “Zone Naționale Protejate”? O invenție pentru care ați comandat în România 1.000.000 de semnături și pe care vreți sa o băgați în foarte scurt timp pe gatul Comisei Europene!

Domnule premier,

Cât la suta din planul lui Miklos Horthy din 1921 de “agresare a României la pace”, permanent actualizat de un Heinrich Werth sau Kos-Karoly v-ați însușit? Și de ce ați facut-o? Nu cumva, pentru ca, de doi ani Putin v-a cam dat cu flit, inclusiv în Programul nuclear, pentru ca s-a prins ca jucați la trei capete (SUA, Germania, Rusia), dvs. fiind, în fapt, dincolo de gargara anti-Soros omul comunism-globalismului și al Noii Ordini Mondiale?

Cât v-a costat mita pentru restituirile ilegale, către urmașii foștilor optanți sau fasciști unguri, prin falsificarea datelor istorice și actelor, pentru proprietăți românești adjudecate, inclusiv ale armatei (28.500 ha si zeci de clădiri doar in Harghita si Covasna) sau ale țiganilor romani si unguri deposedați de Horthy? Cat sunteți de implicat in pedepsirea de către politrucii din CNA a posturilor de televiziune sau a jurnaliștilor români ca Monica Ghiurco, pentru că au abordat tema restituirilor ilegale? Ați investit si dvs. in îndepărtarea din media românească a realizatorilor si invitaților incomozi pentru naționalismul dvs. de tip horthyist? Cat ati investit in oficializarea limbii ungare in administrația romanească prin legi, care, mai nou,uita procentul de 20% al etnicilor sau in recentul si imbecilul Cod administrativ? Cum sprijiniți și cu cât discriminarea elevilor si studenților romani fata de deznaționalizații amăgiți cu promisiuni si educați ca șovini (nici ei nu știu ce… unguri, maghiari, secui, ceangăi) începând de la grădiniță?

Domnule premier,

Cât ați investit si investiți in UDMR, PCM si PPMT, pentru agitarea anuala dacă nu lunara sau zilnica a sperietorii cu “dreptul secuilor la autodeterminare”? Cat in separarea romanilor de ortodoxie si atragerea lor la culte ori secte protestante sau direct la sintagma “catolic=ungur”?

Cât investiți în proiecte gen “Sapientia”, “Compania Husarilor”, sau “Focuri in Ținutul Secuiesc”? Cu cât ați sprijinit extinderea asa-zisului “ținut” (Szekelyfold înseamnă in fapt “Pământul Secuilor” si nu “ținutul”) spre Moldova, in județele Bacău si Neamț sau in Mureșul meu natal? Cât ați investit in demolarea monumentelor eroilor români, nu numai la Buda ci si in România (ex. la Oradea) in lichidarea cimitirelor eroilor noștri ca la Ditrău, in umplerea orașelor transilvane de denumiri stradale si busturi ale criminalilor unguri de război (exemplu Albert Wass)? Cât în aducerea de arme si muniții declarate exponate pentru muzeele sătești de istorie sau pitite de “șamanii de Covasna” în subsolurile bisericilor, din 1990 si pana astăzi (Jos pălăria pentru ingenioasele conserve cu cartușe pe post de boabe de fasole si pentru grenadele ofensive pe post de mingi de tenis!)? Cat v-au costat echiparea, instruirea si dotarea noilor “gărzi|” ale “zdrențăroșilor” in pădurile noastre, care încă nu au luat drumul Austriei? Cat costa cele 8 baze de pregătire paramilitara camuflate in “cluburi de paint-ball” (două in Bihor, câte una in Cluj si Mureș, patru in Harghita))? Cat a costat închiderea aeroportului de la Târgu Mureș, de mare importanta pentru partenerii noștri strategici, spre a fi înlocuit de aerodromurile de la Ghindiu si Nisentea, pe cale de a deveni aeroporturi “private” sau de cele, deja proiectate, de la Ciceu si Cekend?

Domnule premier,

Da! Aveți dreptate! Proiectele “Autonomia Tinutului Secuiesc” si “Trianon 100” in care ați băgat sute de milioane de euro, sunt baloane de săpun! Fațada pentru proști si cârpa roșie pentru tauri! Dar cât investiți in proiectul real, acela ascuns in spatele lor si intitulat pragmatic “Programul de Dezvoltare a Bazinului Carpatic Unitar”, prin care vreți sa dați ungurilor din afara granițelor dvs. iluzia ca trăiesc in Ungaria? Cât v-a costat organizarea separată a oamenilor de afaceri de etnie ungurească din România prin Conferința de Afaceri discriminatorie, inițiată recent (11-12 februarie a.c.) de Peter Ferenc, la Târgu Mureș? Si asta in scopul creării infrastructurii “Camerei de Dezvoltare a Afacerilor din Bazinul Carpatic” dependenta de Camera de Comerț si Industrie a Ungariei (MKIK)? Cat va costa “Colaborarea intre județele înfrățite cu Ținutul Secuiesc” adică piatra de temelie, după Kelemen Hunor, pentru “Colaborările regionale între maghiarii din Bazinul Carpatic”?

Ați investit mai mult de 10.5 milioane de euro, in ultimii doi ani, in unificarea media de limbă ungurească din România, prin FOTER si “Asociația Pentru Spațiul Media Transilvan”…. DA sa NU? Ați investit sau nu, la noi, peste 250 milioane euro in crearea unor rețele paralele si discriminatorii față de românii din grădinițe, școli, sau baze sportive? Ați dat sau nu 130 milioane euro Bisericii Calvine Transilvane? Si asta pe lângă cele 9 milioane de euro investiți in programe pentru copii prin “fundațiile educaționale” gen “Iskola Alapitvany” si “Sapientia Alapitvany”?

 

Domnule premier,

Ați promovat sau nu rasismul si discriminarea în România, in scopul segregării, sub lozinca “Învățământul, de la grădiniță până la universitate, cluburile sportive, instituțiile culturale și presa… toate pot fi folosite in limba maghiară si numai de unguri”?


Cât ați investit in România, prin Ministerul Agriculturii ungar, in ciclul de emisiuni TV “Hungaricum” si in programul “Cred într-o patrie”, cu scopul “democratic” si “european” de “reunificare naționala deasupra granițelor”? Si asta, in timp ce ați respins, la 13 septembrie 2019, pentru romanii din Ungaria, prin Autoritatea Maghiara pentru Telecomunicații, participarea Digi TV la licitația 5G din țara dvs.! Ați acceptat formula de “Unificare Virtuală” pentru a defini programul dvs. politic agresiv de creare, potrivit cercetătorului Tamas Kas ale unui “paralelism etnic menit sa consolideze si sa mențină un sistem in care maghiarii sa-si ducă viața ca si cum ar trăi nu in România ci in Ungaria”? Nu negați, pentru ca este si concluzia presei ungare: “Ungaria lui Viktor Orban – notează ziaristul Akos Keller Alant – vărsa bani in presa de limba maghiară, in educație, cluburi sportive si biserici din Transilvania, unde peste 1.000.000 de etnici maghiari își duc tot mai mult traiul ca in Ungaria”!

Ați proclamat sau nu 2020 – “Anul Identității Naționale Maghiare”, in contextul “Comemorării Trianon 100”?

Domnule premier,

Cat îți investit in “Crucile cu săgeți”, reînființate in 2007 ca “Garda Maghiară pentru Protecția Tradițiilor si Culturii” si, mai ales, in “Plutonul Secuiesc” de sub egida PCM deși “Garda” a fost scoasă in afara legii de Tribunalul (2008) si Curtea de Apel (2009) din Budapesta? Și, apropo, cu cât ați sponsorizat inventarea PCM in 2008 si a PPMT in 2011?

Cat investiți în “cinele” Coaliției Maghiare Americane, pentru ca americani neștiutori gen Thomas Robertson, April Foley, ori Susan Hutchins sa accepte “importanța Unificării Națiunii Maghiare dincolo de Granițele Ungariei”? Și cum răspundeți acuzelor ca o parte din banii dați astfel, ca sponsorizare (zeci de milioane de euro), se duc, in fapt, la apropiații dvs. Attila si Laszlo Belazs, Lorincz Meszaros si Istvan Tiborcz sau, prin Fundația PROECONOMICA (Monika Kozma) către firmele recent înființate la Gheorgheni Slazmontech SRL si Batlas Holding, ori fabrica de bere Igazi Csichi Sor care are ordinul sa detroneze “Berea Ciuc”? Etc. etc., etc., etc. …

Domnule premier,

Date fiind cele de mai sus, cum de aveți tupeul să-l atacați pe Președintele României când fanul dvs., șeful CNCD din România, dl. Asztalos Csaba, din înalta sa poziție, declara oficial in februarie a.c. că “Ungaria… in mod indirect preia din atribuțiile statului român si construiește o identitate națională pe un teritoriu, daica într-un bazin carpatic, care depășește granițele de stat”?

Dacă sunteți “european”, de ce nu ați protestat când Laszlo Tokes, azi președintele “Consiliului National Maghiar din Transilvania” a cerut, tot in februarie a.c., autonomia si pentru județele din vestul României si întemeierea, sub numele de “Partium” a unui stat cu capitala la Oradea? Sau n-ați putut, pentru ca, din 2003 ați sponsorizat toate “marșurile” organizate acolo pe biciclete sau pe cai? Ca doar si dvs. veniți călare in Ardeal, după modelul lui Horthy, pentru ca nu s-a găsit încă nimeni sa va întâmpine in România cu celebrul cântec “S-a suit Orban pe cal/ Sa se uite in Ardeal/Da-te……………. jos/Ca Ardealul nu-i al vost!”

Apropo, pe lângă șicanele cu arborarea steagurilor in bernă de Ziua României ridicarea de steaguri ungurești pe clădiri oficiale românești, refuzul primarilor de a purta eșarfă tricoloră romanească etc. sponsorizați cumva si puzderia de fundații ale rudelor dvs. materne? Mai bine renunțați, pentru ca SIS-ul a fost pregătit la est de România si ați putea avea parte de “efectul bumerang”! Da! Ați obținut succese in conturarea himerei secuiești, inclusiv prin singularizarea limbii ungurești pentru elevi si studenți, datorita deciziilor catastrofei ministeriale numita Monica Anisie care a acceptat ca examenele de absolvire să nu se mai tina in limba țării! How much? Si dacă tot vorbim de bani, pe unde se mai scurg banii in Ardeal? Tot de la Ministerul Apărării si vicepreședintele Parlamentului ungar prin “Fundația Bethen Gabor” si Consulatul de la Miercurea Ciuc, sau prin Asociația “Drumeți în Ardeal” din Debretin (Vezer utca, 23) către “Siculitas” (Targu-Mures, Str. Marton Aron, nr. 1) si “Szepsireform” (Sfântu Gheorghe, Str. Mikes Kelemen, nr. 2, ap. 53)?

Domnule premier,

Ca istoric, nu pot să nu ma întreb… cu ce l-ați călcat pe bombeu atât de tare pe președintele României? Dincolo de patritardismul extrem, afișat ca nuca in pereți, de nefericiții d-sale consilieri, care ii scriu discursurile cu piciorul stâng, nu cumva ați depășit limitele si ați pătruns pe teritoriul grupării de la Sibiu, care orientează romanii, indiferent de etnie, spre afaceri profitabile exclusiv cu Austria si Germania? Nu cumva ați pătruns si din punct de vedere spiritual pe domeniul si faceți concurență neloială fraților Schuster (“ECOSAL”) care, prin atotacaparatoarea Biserică Evanghelică îi atrag pe aborigeni, prin Centrul Creștin SHALOM” si “Fundația SOLO DEO GRANDE”? Asta sa fi determinat duritatea protestului prezidential, al doilea protest românesc, in ceea ce privește intensitatea, “pe scara Richter”, după protestul ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu din 1993, către Gyula Horn?

Domnule premier,

Cu durere in suflet, având încă in minte Declarația Marii Trădări Naționale de la Cluj-Napoca din 19 octombrie 2018, redactata de 23 de “intelectuali” (11 etnici români, 11 unguri si 1 metis), de esență umanistă, trebuie sa recunosc: sunteți un mare “patriot ungur”! La fel de “ungur” pe cât au fost slovacul Lajos Kossuth si sârbo-croatul Alexandru Petic (Sandor Petofi) ori sunt, astăzi, liderii UDMR si ai partidelor căpușă create de dvs. in România, pe care, dacă îi cauți la “rădăcină” dai de țăranul valah (budos olah), care le-a fost bunic, sau de “valah-ii” din Orientul Mijlociu, care au tot atâta legătură cu ungurii cât am si eu cu eschimoșii! Este admirabilă tenacitatea dvs. in acțiunea de prostire a guvidului că se poate transforma in cașalot si inghiți totul, de jur-împrejur! Dar v-ați umflat deja prea mult, ca broasca din fabulă, si există pericolul sa pățiți ce a pățit ea! Nu uitați ca, atunci când doi se bat, al treilea câștigă! Adică, dacă se bat pentru supremație in România minoritățile ungară si săsească, nu va câștiga nici una! Dar nici stăpânul comun, Germania, cu anexa Austria! E mai mult decât posibil să câștige, ca de obicei, cel care stă la pândă, Ursul de la Răsărit! Ai cărei slugi veți deveni, tot ca de obicei! Si tot în 24 de ore!

Personal vă sunt recunoscător, de aceea mi-am permis să vă sfătuiesc de bine! Pentru că, sutele de milioane de euro băgate de dvs. in ultimii doi ani, in contracararea “Centenarului Marii Uniri”, înlocuirea sa cu propriul dvs. proiect propagandistic “Trianon 100” si aducerea la Sumuleu (soldată cu un mare FÂSSS) a Papei Francisc I, mi-au stimulat, datorită uriașei propagande secesioniste dezlanțuite pe temele “Trianon” si “Secuii”, revenirea in forță ca istoric, prin lucrările “Secuii, poporul furat”, “Intre Alba Iulia si Trianon. Ungaria tuturor cauzelor si războaielor de succesiune (1918-1920)” si coordonarea amplului volum al istoricilor romani autentici “Dimitrie Cantemir si conștiința unității romanilor”! Fiindu-va, așadar, oarecum recunoscător, îmi permit să vă mai dau un ultim sfat in gâlceava cu bietul nostru președinte, pe care sunt obligat să-l apăr prin jurământul militar: lăsați-vă in buzunar mănușa! Are mult prea multe degete dar sunt si mai multi si mai puternici cei ce se pregătesc să vă lovească peste ele!

 

Al dvs. sincer,

Col.(r) dr. Mircea Dogaru.

Istoric militar, Președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate

  Din arest la domiciliu,  de Ziua Mondiala a Libertății Presei         

 

București, 3 mai 2020

 

P.S. Ca român rațional nu pot să mă supăr pe dvs., pentru ca aveți un vis nebunesc si îl urmați, fiindcă e o problema care va privește, asa cum nu pot sa ma supăr nici pe Vladimir Putin, pentru ca a declarat recent: “Stau și mă uit la România… Înainte de ’89, era o putere! Avea o industrie puternică! Avea o flotă de invidiat! Avea o armată perfectă, acolo, în Curbura Carpaților… Astăzi sunt idioții Uniunii Europene!… Nici praf de pușcă nu mai produc… Până si ungurii își bat joc de ei!…”. Când omul are dreptate… are! Nu pot să mă supăr decât pe alde Neica-Nimeni, care, cică ma reprezinta la mine acasă, dar n-au curajul sa va declare persona non grata, de fiecare dată când veniți, ca “Voda prin loboda” în România, sa-i îndemnați pe cei slabi de minte la nesupunere civica si atacați dreptul romanilor la existenta statala si națională unitară asa cum a fost consfințită prin sângele a milioane de martiri, prin voința tuturor cetățenilor, prin Constituție, tratatele internaționale si cele de aderare la UE si NATO!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *