◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Despre știrile false, la conferința BIRN Kosovo

Conferință organizată de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) Kosovo a reunit oameni din presă, politicieni și diplomați, pentru a dezbate pericolul pe care îl reprezintă știrile false într-un mediu mediatic pluralist și pentru a elabora modalități de combatere a fenomenului.

Prezentând concluziile preliminare ale unui raport privind dezinformarea pe care BIRN din Kosovo îl elaborează, Kreshnik Gashi, redactor-șef al site-ului de știri KALLXO.com a declarat că în perioada octombrie 2022 până în martie 2023 au fost detectate un total de 315 articole de informații false, cu 33 dintre ele referindu-se la relațiile interetnice și securitatea națională a Kosovo și 30 la dialogul dintre Kosovo și Serbia: „În timpul cercetării, am constatat că producătorii de știri false înșală chiar și… computerul. Acestea nu sunt știri dubioase, sunt false. Sunt publicate și verificate ca false. Am reușit să înțelegem cine este sursa acestor informații: în 169 dintre cazuri, oameni care au cunoștințe politice, care sunt influenți și care au produs informații false distribuite pe rețelele de socializare”.

Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a declarat că verificarea faptelor este un potențial „vaccin” împotriva „virusului” știrilor false: „Tehnicile de verificare trebuie să fie un vaccin împotriva virusului știrilor false. Dar pentru a produce un vaccin împotriva virusului știrilor false, avem nevoie de o sociologie a televiziunii și a antropologiei mass-media”.

Șeful Biroului European din Kosovo, Tomas Szunyog, a declarat că progresele din era internetului le-au sporit dramatic impactul. Iar Antonello De Riu, ambasadorul Italiei în Kosovo, a declarat că în spatele știrilor false, strategia mai largă a fost manipularea opiniei publice și erodarea stabilității statelor și a instituțiilor lor democratice, potrivit BalkanInsight. „În acest mediu, organizațiile societății civile și mass-media joacă un rol central în abordarea impactului tot mai mare al dezinformarii asupra democrației, contribuind pozitiv la modelarea politicilor, îmbunătățirea răspunsurilor platformei și îmbunătățirea cunoștințelor și angajamentului cetățenilor”, a spus diplomatul italian. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *