◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro14.06.2024

UE a aprobat reducerea deșeurilor din ambalaje cu 15%… până în 2040

Revizuirea normelor UE privind deșeurile de ambalaje a fost convenită la Bruxelles, deschizând calea pentru o reducere cu 15% a deșeurilor. Propusă la sfârșitul anului 2022, revizuirea normelor UE privind deșeurile de ambalaje vizează reducerea acestora cu 15% până în 2040, restricționând în același timp ambalajele din plastic de unică folosință pentru sosuri și produsele cosmetic, potrivit Euractiv. „Pentru prima dată într-o lege a mediului, UE stabilește obiective de reducere a consumului de ambalaje, indiferent de materialul folosit”, a declarat parlamentarul francez al UE Frédérique Ries, care a negociat acordul.

Ambalajele reprezintă o afacere de 370 miliarde de euro în Europa. În ultimii zece ani, europenii au produs cu 25% mai multe deșeuri și erau pe cale să producă încă cu 19% mai mult până în 2030 – rezultând un sfert de tonă de deșeuri per cetățean.

Pe lângă obiectivul general, cu o reducere de 5% până în 2030 ca prim pas, acordul include restricții specifice produselor. Din 2030, fructele și legumele nu vor mai fi ambalate în plastic de unică folosință. „Interzicerea definitivă a substanțelor chimice în ambalajele alimentare este o mare victorie pentru sănătatea consumatorilor europeni”, a spus Delara Burkhardt, negociatorul din Germania.

Legea, care nu a fost încă adoptată în mod oficial, trebuie să primească acordul verde de către adunarea plenară a Parlamentului European și țările UE. Deși de regulă aceasta este o formalitate, cu alegerile din UE care se profilează, este departe de a fi garantată.

De asemenea, unele țări UE și-au exprimat public nemulțumirea față de acordul convenit. În plus, puține alte legi europene au înregistrat un lobby atât de intens.

Țările UE pot întârzia punerea în aplicare a obiectivelor de reutilizare pentru 2030 și 2040 cu cinci ani, cu condiția să obțină rezultate peste medie la reciclare. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *